El Girona FC és l’equip revelació de la LaLiga i porta una ratxa de tres partits molt importants sumant de tres en tres. Contra el Madrid, el Sevilla i aquesta setmana altre cop a casa contra el Mallorca, un partit que els de Michel van tornar a fer perfecte i que els permet somiar amb el somni de jugar a Europa la temporada que ve. Els partits que el Girona FC juga al seu estadi, a Montilivi, amb capacitat per unes 13.000 persones, necessiten un dispositiu de seguretat que lideren els Mossos d’Esquadra i que ElNacional.cat va poder seguir en directe, des de dins, aquesta setmana. 

 

El dispositiu de seguretat el lidera el sotsinspector Pere Brugada i un sergent i treballa de manera coordinada juntament amb la Policia Municipal de Girona, la seguretat privada i els serveis sanitaris. En aquest reportatge en vídeo es pot veure com es viu, des de dins, un dispositiu de seguretat per un partit de primera divisió a Montilivi, l’estadi del Girona FC.

El dispositiu que cada partit organitza el sotsinspector Brugada arrenca dies abans amb el contacte entre el coordinador de seguretat del Girona, que és ell, amb els coordinador de l’equip rival. D’aquesta manera el sotsinspector, que té experiència de molts anys a Informació i més recentment a sala, rep tota la informació sobre el rival i si l’equip visitant desplaçarà molta afició i de quin tipus fins a la capital del Gironès. Segons aquesta informació i la classificació del partit segons el risc, s’escala el dispositiu. Hi ha uns serveis bàsics que s’activen sigui quin sigui el risc. Com la canina i el Tedax, que dues hores abans del partit fan una requisa al camp per descartar que hi pugui haver qualsevol mena d’artefacte. 

Control de la 'gàbia' dels aficionats visitants

Però segons la perillositat de l’afició contrària s’activen més recursos d’ordre públic o menys. Els aficionats visitants se situen en una “gàbia” que està aïllada de la resta de la graderia i l’accés es fa amb entrades nominals, un fet que permet als Mossos d’Esquadra poder saber amb més facilitat qui hi ha a l’interior i, alhora, poder evitar que persones que tinguin prohibit l’accés a estadis de futbol puguin accedir-hi. Aquesta zona del camp es reforça amb agents de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i la Brigada Mòbil (Brimo) si el partit és de més risc. 

Sota la batuta del sotscap de l’ARRO de Girona, un sotsinspector, i dels seus sergents operatius, l’ARRO és l’encarregada de donar seguretat al partit, en aquesta zona més calenta -contra el Mallorca va ser una bassa d’oli- i també de la resta de l’estadi. El sotsinspector és un dels pioners de l’ARRO, amb molta experiència a Barcelona i en partits durs, i això dóna tranquil·litat als comandaments que lideren el dispositiu del partit. A més, assegura que és un luxe treballar a Montilivi. Els partits acostumen a ser tranquils i l’estadi permet una mobilitat molt ràpida dels equips policials si hi ha incidents a les grades. 

ARRO Montilivi
Agents de l'ARRO dels Mossos a Montilivi, a Girona / GRS

Però per fer-ho encara més fàcil, els Mossos controlen tot el partit des del seu propi VAR, el que es coneix la Unitat de Coordinació Operativa (UCO), que és una sala al mateix estadi i des d’on amb càmeres d’alta resolució tenen imatges de tot arreu. Els exteriors, els torns d’entrada i una i cada una de les localitats de l’estadi. L’operador de càmera dels Mossos que controla les càmeres pot obtenir imatges en temps real en alta resolució de totes les persones que hi ha seguint el partit -es pot veure clarament quins aficionats del Jovent Gironí, els més animats però gens problemàtics, es treuen la samarreta, per exemple- i donar informació al moment als seus comandaments per tal de millorar l’eficiència de les seves decisions. 

Persones amb l’accés prohibit

Si bé el partit contra el Mallorca va anar bé -millor encara esportivament, acabant amb 2 a 1- els Mossos van haver d’estar pendents de dues coses que els van portar de corcoll una estona. La primera la informació que havien rebut que una persona amb prohibició d’entrar a estadis de futbol de l’Estat, aficionat del Mallorca, era a Girona i que podria intentar entrar a l’estadi amb una entrada no nominal i a la zona local. Els Mossos van identificar unes persones que estaven relacionades amb ell, però finalment l’home no va anar al camp i, per tant, no va ser necessari activar el protocol per evitar que pogués entrar o treure’l i denunciar-lo si ho hagués aconseguit. 

L'assignatura pendent

Alhora, també hi ha un altre tema que posa en alerta els Mossos d’Esquadra. D’ençà que l’equip torna a ser a Primera, el palco dels Sastres’, s’ha tornat a omplir de gent. Una zona al gol Sud del camp, a l’exterior, des d’on es veu el partit i que cada cap de setmana que el Girona juga a casa s’omple de persones que, sense pagar, poden veure el partit. El cap del dispositiu policial assegura que per ells, si paguen o no, és irrellevant, però sí que generen un problema de seguretat.

USC Montilivi Girona FC
El cap de l'operatiu, Pere Brugada, a l'exterior de Montilivi, a Girona / GRS

La tribuna aquesta acumula desenes de persones cada partit i ho fa en una zona que té un desnivell que qualsevol caiguda podria ser fatal. El Girona FC i l’Ajuntament han pactat posar-hi tanques i vigilants de seguretat privada per evitar-ho, però mai acaba de funcionar. Els Mossos, per la seva banda, eviten actuar-hi per la perillositat que podria comportar una actuació allà si els aficionats marxen corrent. És l’assignatura pendent d’un Girona FC que segur que l’any que ve tornarà a jugar a Primera i que, si tot va com sembla, fins i tot podria competir a Europa.