La diputada del grup Mixto-Adelante Andalucía Maribel Mora va dipositar aquest dimecres a l'escó del president andalús, Juanma Moreno, un vas de sorra seca, després d'assegurar que el líder popular deixarà Doñana "seca" amb la llei que àmplia els regadius a l'entorn del parc. L'incident es va produir durant el debat d'aquesta proposició de llei del PP, avalada per Vox i avalada per l'Executiu andalús, a la tramitació del qual donaran llum verda aquests partits amb el rebuig de l'oposició.
Sense la presència del president al debat, la diputada Mora va denunciar que Moreno "el que farà és assecar" Doñana. Tot seguit va abandonar el faristol per dirigir-se a l'escó de Moreno, on va dipositar el contingut d'un vas ple de sorra seca. Davant del murmuri i la sorpresa de la resta de l'hemicicle, el president del Parlament andalús, Jesús Aguirre, la va cridar a la diputada a l'ordre i li va retreure l'acte. "Una miqueta de si us plau i dignitat, senyora diputada. Vostè s'ha burlat de la Cambra i li ha faltat el respecte", va exclamar el president. La parlamentària va tornar al faristol per reprendre la seva intervenció i davant del murmuri i els comentaris de la resta de diputats va demanar al president que garantís el silenci. Jesús Aguirre va replicar: "Si el que vol és cridar l'atenció compri's una mona".
Tensió entre Andalusia i el govern espanyol
La decisió de tramitar al Parlament andalús una proposta de llei que ampliarà formalment la zona regable a la part nord del Parc Nacional de Doñana, malgrat l'oposició del govern espanyol, ha enrarit les relacions entre ambdós nivells de l'Administració a mes i mig de les eleccions municipals i autonòmiques del proper 8 de maig. La proposició reconeix com a agrícoles unes 800 hectàrees dels municipis d'Almonte, Bonares, Lucena del Puerto, Moguer i Rociana del Condado (Huelva), si bé precisa que no autoritzarà cap extracció d'aigües de l'aqüífer de Doñana, ja minvat pels pous il·legals i també per la sequera.
El compromís del govern espanyol per protegir Doñana
El dret a reg a noves hectàrees es concedirà, segons la Junta, a través de l'aigua superficial que arribi a través del transvasament de la demarcació dels rius Odiel-Tinto-Piedra, una obra que, afirma, ha d'emprendre l'Estat. Diversos ministres han mostrat la seva contrarietat, incloent la responsable de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, qui ha advertit que el govern espanyol prendrà "totes les mesures que siguin compatibles amb la Constitució i el Dret europeu" davant d'aquesta "frivolitat", tenint en compte que Espanya ja "ha estat condemnada pel mal estat de Doñana" en el passat i la nova proposta és "una provocació d'enormes dimensions".
Per la seva part, Podemos ha confirmat que recorrerà davant del Tribunal Constitucional la proposició de llei de regadius de Doñana si finalment és aprovada al Parlament d'Andalusia. El diputat morat de Por Andalucía, Juan Antonio Delgado, ha advertit que la proposta, avalada pel Govern de Moreno, "asseca per sempre els aqüífers dels que beu Doñana i, per tant, destrossa el principal baluard mediambiental del sud d'Europa".