Austràlia ha pres una decisió i pionera pel que fa a la regulació al voltant dels més joves a les xarxes socials: prohibir que els menors de 16 anys es registrin en aquestes plataformes. És el primer país al món que adopta una legislació així de restrictiva i la seva existència ha aixecat polseguera. Els defensors de la llei sostenen que cerca protegir la salut mental dels nens i adolescents, però té detractors tant entre les companyies de xarxes socials, com entre alguns experts.
Segons recull EFE, Jonathon Hutchinson, catedràtic en Mitjans i Comunicació de la Universitat de Sydney, ha alertat que la llei només motivarà els joves a "endinsar-se en els espais més foscos i no moderats d'Internet". "Les plataformes, i no els joves i els seus cuidadors, han de retre comptes dels seus continguts, i la reacció precipitada de la política ha provocat el caos a la indústria, ha enfurismat els usuaris i exigirà un treball substancial d'una sèrie de parts interessades", ha defensat Hutchinsion.
Dubtes amb la llei
La llei, les normatives de la qual seran publicades per la Comissió de Seguretat en Línia d'Austràlia, obligarà plataformes digitals com Facebook, Instagram, X, TikTok o Snapchat, a prendre "mesures raonables" per controlar l'accés als menors de 16 anys. Tot i això, exclou altres plataformes considerades de "baix risc", com podria ser YouTube, o els jocs en línia.
La llei té molts serrells per resoldre com aclarir quines són les "mesures raonables", així com quines plataformes afectarà aquesta llei, segons va apuntar la directora de la Plataforma d'Impacte del Canvi Social de la Universitat RMIT, Lisa Given. "Per exemple, mentre que els serveis que proporcionen 'interacció social en línia' estarien inclosos en la prohibició, aquesta no inclouria la 'interacció comercial en línia'", ha subratllat Given a la revista acadèmica The Conversation.
La resposta de les plataformes
En un comunicat, la plataforma TikTok, molt popular entre els joves pels vídeos curts, ha expressat que "de cara al futur, és important que el govern col·labori estretament amb la indústria per solucionar els problemes creats per aquest precipitat procés" a Austràlia. "Volem treballar junts per mantenir els adolescents segurs i reduir les conseqüències imprevistes d'aquest projecte de llei per a tots els australians", ha subratllat una portaveu de la companyia.
Per la seva banda, Meta, matriu de plataformes com Facebook i Instagram, ha acusat el govern australià de precipitar-se amb aquesta nova llei. "Ens preocupa el procés que va precipitar la legislació sense tenir en compte adequadament les proves, el que la indústria ja fa per garantir experiències adequades a l'edat i les veus dels joves", ha sostingut una portaveu de Meta. Més agressiu ha estat Elon Musk, propietari de Twitter (X), que afirma que es tracta d'una "manera de controlar l'accés a Internet per part de tots els australians".