La ximpanzé del Bioparc de València Natalia té 21 anys i ha passat els últims tres mesos fent vida normal amb la resta del grup. Ara bé, amb una petita particularitat: a tot arreu on va, porta a coll un cadàver. Es tracta del dol d'una mare després de la mort de la seva cria, que va perdre la vida al cap de pocs dies de néixer. Aquest és un comportament normal per als ximpanzés, i que també mostren altres espècies intel·ligents i sociables. De fet, que la mare continuï portant la cria després de la seva mort és un fenomen que s'ha donat en nombroses ocasions en altres zoològics, i també a la naturalesa. Generalment, es tracta d'un procés de dol que s'allarga unes hores, uns dies o unes setmanes. O, en aquest cas, tres mesos.

 

El part de la Natalia —que va tenir lloc alhora que la seva germana Noelia va donar a llum a la seva cria— no va provocar cap problema, però segurament la mare no tenia llet suficient i la cria va morir relativament de pressa, sense poder fer-se res. En els primers dies, després de morir la cria, la Natalia va estar acompanyada en tot moment pel pare i per Noelia i la seva cria. Entre tots, "s'abraçaven molt els uns als altres", segons explica el director del parc valencià, Miguel Casares, a EFE. "El grup de ximpanzés que tenim està molt cohesionat, és una família molt unida, estan sempre junts, amb la qual cosa qualsevol intervenció d'un individu significa que cal separar-lo de la resta, la qual cosa sol ser bastant complicat", argumenta el director. És per això que van decidir deixar la Natalia amb el grup, perquè intervenir-hi hauria significat haver d'anestesiar-la i dormir diversos individus, una operació que hauria estat massa complicada. "Havent-hi a més una altra cria que estava viva i que era de molt jove, això hauria tingut un elevat risc per a ella. Per això hem decidit deixar-ho estar, deixar que la família es comporti com es comporta, que portin el seu dol com vegin convenient", sosté.

Els responsables del zoològic consideren que la mare "ràpidament va saber que la seva filla estava morta". Malgrat això, encara no l'ha deixat anar. Això comporta observar-se amb tota naturalitat la mare, que es troba en bones condicions i amb un bon estat de salut, carregant el petit cadàver de la cria, que es veu exageradament prim, esquifit i sec, després de tot aquest temps. Si bé durant els primers dies la Natalia cuidava i mimava molt la cria, com si estigués viva, ara "entra, surt, menja" i mostra el comportament habitual de qualsevol ximpanzé. I és que es tracta d'un procés completament normal. "Això en la naturalesa està escrit, fins i tot quatre mesos portant la cria morta", diu Casares. "És part del que es coneix com el dol dels ximpanzés".

ximpanzé bioparc valencia
La ximpanzé Natalia juga amb la seva cria morta, de qui s'observa la seva mà / Foto: EFE

A vista de tothom

El fenomen pot veure'l qualsevol persona que vagi al Bioparc de València, perquè els responsables no han volgut amagar-ho. "Nosaltres hem posat molt d'interès a explicar els fets i tenir total transparència", afirma el director. "Podíem haver decidit mantenir la femella dins perquè ningú ho veiés, cosa que hagués estat dolent per a ella i per al grup", insisteix. “Hem decidit deixar-ho tot obert. Els animals porten la seva vida de grup completament normal, com sempre. Però clar, és una cosa que hem d'explicar perquè crida molt l'atenció", afegeix. "Molts visitants se sentien molt sorpresos, però quan se'ls explica ho entenen, ho respecten i aprecien molt aquesta explicació”, conclou.