El passat mes de març, una ciutadana va ser coaccionada per la Policia Nacional i, posteriorment, detinguda amb el pretext de la Llei Mordassa. Tot plegat per dirigir-se en català als agents. Ara, la víctima ha presentat una denúncia contra els agents al Jutjat d'Instrucció de Terrassa, segons ha informat Plataforma per la Llengua, que li ha facilitat assessorament i defensa legal. L'ONG del català ha denunciat que els fets són "constituents de quatre delictes: de coaccions, de falsedat en document públic, de detenció il·legal i contra la integritat moral".
A través de la denúncia de la ciutadana, l'entitat demana al jutjat que requereixi a la comissaria les gravacions de les càmeres de seguretat i la identificació dels agents, i que citi a declarar els dos agents que ja s'han pogut identificar gràcies a la informació que s'inclou en les sancions administratives que els agents van imposar a la víctima. A més, Plataforma por la Llengua ha fet pública una gravació que va fer la mateixa ciutadana en què es veu el tracte que li van dispensar els agents.
"Has de parlar en castellà, perquè som a Espanya"
Plataforma per la Llengua ha exposat el que va viure la víctima el passat 4 de març quan es disposava a renovar el DNI, el seu passaport i per tramitar les cartes d'invitació dels seus pares, uns documents que permeten allotjar a casa persones de l'estranger, ja que es tracta d'una professora de català d'origen marroquí. D'entrada ja li van posar traves per fer els tràmits que necessitava, però el tracte que va rebre va anar empitjorant quan la professora es dirigia en català als agents, els quals no li facilitaven accedir a la comissària i li van arribar a etzibar: "Has de parlar en castellà, perquè som a Espanya".
Parlant amb els agents, la professora, espontàniament, canviava del castellà al català. Fet que li recriminava en especial un agent, al qual la víctima finalment li va dir que "aprendre idiomes és una cosa bona" i que "com a funcionari, aniria bé que ho fes, perquè l'atenció al ciutadà forma part de la seva feina". Tot plegat va enfadar l'agent, que la va amenaçar de sancionar-la, ja que considerava que li havia alçat la veu.
Tanmateix, no va ser fins que la professora marxà de la comissaria que va lamentar-se que els agents de la porta no sabessin català, i l'agent que abans li havia impedit d'accedir-hi li va cridar, li va agafar el mòbil i la va detenir per "faltar el respecte a un agent de policia". El policia va afirmar que la dona s'havia negat a identificar-se, de manera que afegia un altre delicte a la llista per detenir-la. Plataforma per la Llengua remarca que: "la dona en cap moment no s'havia negat a identificar-se i l'acusació és absurda tenint en compte que, justament, era allà per renovar els documents oficials".