El col·lectiu Dones Juristes Themis ha mostrat la seva indignació després de conèixer la sentència condemnatòria per abusos sexuals i no per agressió als cinc membres de la Manada de Manresa que van abusar el 2016 d'una de menor de 14 anys, i l'Associació de Dones Jutgesses reclama al poder legislatiu la modificació del Codi Penal.
En concret, la vicepresidenta de Dones Juristes Themis, Altamira Gonzalo, ha explicat a Europa Press que han rebut la sentència de l'Audiència Provincial de Barcelona "indignades", com quan es va fer pública la sentència de La Manada dels Sanfermines de 2016 a Pamplona.
"Simplement, si l'Audiència Provincial de Barcelona hagués seguit el criteri establert en la sentència del Tribunal Suprem (TS), que va casar la de l'Audiència de Navarra, hauria estat suficient perquè hagués estat una altra", ha manifestat Gonzalo.
Segons ha defensat l'advocada, els fets que estima provats són "constitutius de delicte de violació perquè les circumstàncies en les quals aquestes conductes es van produir són intimidadores per a qualsevol persona i, especialment, per a un persona de 14 anys".
En aquest sentit, la vicepresidenta de Dones Juristes Themis ha apuntat, indignada, que, "novament un tribunal torna a posar el focus, en jutjar un delicte sexual, en la víctima i no en els violadors". "L'Audiència de Barcelona no necessitava un canvi de la Llei per haver pogut dictar una sentència diferent per un delicte de violació perquè té jurisprudència del Suprem a la que ha de sotmetre's", ha conclòs.
Per la seva part, la magistrada Lucía Avilés, membre de l'associació Mujeres Juezas, ha explicat a Europa Press que aquesta nova sentència "cal emmarcar-la dins d'un problema social, el de la violència sexual." "Quan arriba a la justícia penal l'únic que es demostra és el fracàs del sistema. Amb la qual cosa, aquí el que anem acumulant és fracàs rere fracàs", ha emfatitzat.
La jutgessa ha posat en relleu l'"extrema gravetat" del delicte perpetrat en Manresa perquè la víctima és menor d'edat. "Si en el cas de Pamplona ens trobàvem amb un problema d'interpretació de la norma, és a dir, què s'entenia o què s'havia d'entendre per intimidació, en el cas de la violació de Manresa ens trobem amb un problema de la mateixa norma jurídica. La importància de la sentència no rau tant en com s'ha d'interpretar la norma jurídica sinó en la norma", ha puntualitzat.
D'aquesta forma, Avilés considera que si a Pamplona el focus s'ha de posar sobre el Poder Judicial, "ara cal posar en el Poder Legislatiu, en la necessitat d'impulsar la reforma del Codi Penal per adaptar-lo, ja i una vegada per sempre, al Conveni d'Istanbul que obliga a Espanya des de l'any 2014".