El Departament de Salut de Catalunya ha revelat dades sobre la representació de les dones en posicions de lideratge en el sistema sanitari públic català. Segons les estadístiques presentades aquest dilluns, tot i que el 75% dels professionals del sistema són dones, aquest percentatge disminueix al 62% en llocs de comandament i cau encara més, al 37%, en rols de màxima responsabilitat, com la gerència o la direcció general. Aquest estudi exhaustiu ofereix una imatge completa dels 140.000 llocs de treball al Sistema Sanitari d'Utilització Pública de Catalunya (SISCAT). Amb l'objectiu de trencar aquest sostre de vidre, el Departament de Salut ara es proposa identificar i eliminar les barreres que dificulten que les dones siguin seleccionades per a aquests càrrecs o que les acceptin, incloent-hi programes de formació en lideratge.
L'anàlisi revela que, dels 8.015 llocs de comandament, el 62% són ocupats per dones i el 38% per homes. No obstant això, a mesura que augmenta el nivell de lideratge, la representació femenina disminueix. Per exemple, el 71% de les coordinadores d'unitat són dones, mentre que només el 37% de les gerents o directores generals ho són. A més, l'estudi mostra que els àmbits en què les dones tenen més presència en rols de lideratge són l'atenció primària i comunitària, així com l'atenció intermèdia. No obstant això, en àrees com la gestió de serveis corporatius i l'atenció hospitalària, la representació femenina és considerablement menor.
La directora de Cures d'Infermeria del Sistema de Salut de Catalunya i responsable de l'estudi, Carme Planas, ha destacat la sobrerepresentació d'homes en rols de lideratge en un sector "molt feminitzat" com és el de la salut. Planas ha subratllat que tenir més dones professionals no garanteix que ocupin més posicions de lideratge.
El Departament de Salut planeja dur a terme un estudi qualitatiu per comprendre les condicions de gènere que contribueixen a un major accés dels homes als rols de lideratge en el sector sanitari. Entre les mesures proposades s'inclouen programes de formació en lideratge per a dones de manera regular, així com mesures organitzatives que facilitin el seu ascens. El conseller de Salut, Manel Balcells, ha subratllat la necessitat d'una voluntat política perquè més dones accedeixin a rols de lideratge. Va reconèixer que encara persisteix una història de dominació masculina en el poder i ha subratllat que, sense voluntat de canvi, la situació no millorarà.