Un nou estudi de la Universitat Harvard, amb participació de la investigadora catalana Marta Guasch-Ferré, ha identificat les millors dietes per envellir de forma saludable. En concret, n'hi ha dues que estan identificades com les millors. La dieta saludable líder de l'estudi s'engloba en el que s'emmarca en el patró d'Alimentació Saludable Alternativa, desenvolupada amb un objectiu concret: prevenir les malalties cròniques. Segons informa l'agència Efe, les persones que van participar en aquest grup tenien un 86% més de probabilitats d'envellir de forma saludable a 70 anys i 2,2 vegades més probabilitats d'envellir de forma saludable a 75 anys, en comparació amb els que presentaven menys puntuació en aquesta dieta. De què es compon aquesta dieta? És rica en fruites, verdures, cereals integrals, fruits secs, llegums i greixos saludables i baixa en carns vermelles i processades, begudes ensucrades, sodi i cereals refinats.
La segona dieta que identifica l'estudi com a molt saludable és la que entra dins de l'Índex de Dieta de Salut Planetària, que prioritza tant la salut humana com la mediambiental i dona preferència als aliments d'origen vegetal i minimitza els d'origen animal. Aquestes dues dietes, doncs, són les que tenen la clau d'un envelliment saludable a partir dels 70, constaten els investigadors de Harvard. En tots els casos, el consum més gran d'aliments ultraprocessats, especialment carn processada i begudes ensucrades i dietètiques, s'ha associat amb menys possibilitats d'envellir de forma saludable.
Patrons dietètics
Marta Guasch-Ferré, coautora de l'estudi i investigadora de la Universitat de Copenhaguen ha explicat que els resultats de l'informe "suggereixen que els patrons dietètics rics en aliments d'origen vegetal, amb una inclusió moderada d'aliments saludables d'origen animal, poden promoure l'envelliment saludable en general i ajudar a donar forma a futures directrius dietètiques". "Les nostres troballes també mostren que no existeix una dieta única per a tots. Les dietes sanes poden adaptar-se a les necessitats i preferències individuals", conclou l'autora principal, Anne-Julie Tessier, de la Universitat de Montreal.
Publicat a Nature Medicine, l'estudi s'ha fet amb base al seguiment de 30 anys de més de 105.000 adults de mitjana edat, i recull les dades del Nurses' Health Study i de l'Health Professionals Follow-Up Study. L'estudi, un dels primers a examinar els patrons dietètics amb relació amb l'envelliment saludable, assenyala que no hi ha dietes ideals per a tothom, però, en canvi, sí que hi ha tipus d'alimentació òptims per la salut.