"D'aquí a 50 anys, algú continuarà vivint al centre d'Espanya? Així amenaça el canvi climàtic al país més habitable del món". Aquesta és l'arrencada d'un reportatge del Financial Times que qüestiona Espanya per no donar-li prou atenció al canvi climàtic després de les onades de calor recents. L'autor del reportatge, Simon Kuper, és periodista al diari britànic i ha viscut un any a Espanya recorrent tot el territori per "entendre el país", segons exposa al reportatge. Ara s'hi ha acomiadat amb una anàlisi crítica de la situació nacional i es pregunta si algú podrà seguir vivint a la capital espanyola en el 2070.
"Es podria pensar que el clima seria la prioritat d'un país sec i calent, però de fet els espanyols passen més temps discutint sobre la unitat nacional" relata a la peça. Explica que Espanya s'ha quedat clavada al 2017 amb el "gran trauma" que va suposar la celebració del referèndum sobre la independència de Catalunya l'1-O. Descriu les accions del govern espanyol d'aleshores i l'empresonament de nou organitzadors del referèndum com a elements detonants d'una polarització que es troba permanent al territori des de fa un lustre.
"El canvi climàtic podria ser devastador aquí"
"Aquest és el país més habitable del món, encara que més per als estrangers privilegiats que per al ciutadà mig espanyol. Però el canvi climàtic podria ser especialment devastador aquí", analitza Kuper. De fet, l'escriptor i periodista britànic alerta que la propera crisi que s'aproxima a Espanya no és econòmica, sinó que ve estretament relacionada amb el canvi climàtic. La intuïció de Simon Kuper venia precedida per "la pols taronja del balcó d'aquesta primavera, bufada des del Sàhara". Explica que aquest fenomen se sentia com un presagi. "Algunes parts d'Espanya estan en el seu moment més sec en un mil·lenni" diu al reportatge. Una peça periodística que escrivia a Madrid, mentre les temperatures superaven els 35 graus durant setmanes i, més concretament, algunes regions superaven els 40, "cosa que no és habitable" conclou Kuper.
"El turisme anirà de la calor del sud al fred del nord"
L'article destaca la similitud dels camps "esquerdats i àrids" que es veuen des de les finestres dels trens amb els camps nord-africans. Recorda que la verema va començar el 28 de juliol en alguns punts de la península, esdevenint la més antiga de la història de la regió. "La desertificació afecta ja aproximadament una cinquena part del territori espanyol. El cultiu amb un reg sense límits no és una estratègia a llarg termini", aconsella Kuper que afegeix que "l'agricultura ibèrica mil·lenària podria estar desapareixent". Es basa en unes sospites personals que l'avisen que el turisme s'anirà desplaçant a poc a poc de la costa sud d'Espanya, sobreurbanitzada i calorosa, cap al nord fresc, a mesura que la calor de l'estiu es converteixi d'atracció en amenaça.