La sequera que afecta l'Àrea Metropolitana de Barcelona des de fa dues setmanes ha portat la Generalitat de Catalunya a plantejar mesures dràstiques per preservar el subministrament d'aigua. Amb els pantans catalans operant només al 18% de la seva capacitat, l'administració regional està considerant declarar l'estat d'emergència el proper mes de gener.
🏘️ Municipis amb restriccions d'aigua a Catalunya per la sequera aquest gener
💧 Restriccions per la sequera a Catalunya: les mesures que entrarien en vigor a partir de gener
En un esforç per combatre la manca d'aigua, el Conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha proposat la restricció de l'ús de l'aigua a les instal·lacions esportives, significant un adeu temporal a les dutxes als gimnasos, piscines i clubs esportius de Catalunya. Actualment, 202 municipis catalans ja estan sotmesos a restriccions en el consum diari d'aigua.
La mesura proposada per Mascort busca tancar les dutxes a les instal·lacions esportives, afectant gimnasos, piscines, camps de futbol i altres espais similars. "La intenció és que no hauríem de fer servir les dutxes en general", va afirmar Mascort. Aquesta restricció, ja implementada durant la pandèmia el 2020, pretén estalviar fins a un 70% de l'aigua utilitzada en aquestes instal·lacions.
La Generalitat ha destacat que aquesta mesura no afectarà l'abocament de camps esportius, permetent mantenir en bon estat les àrees de joc. Malgrat les restriccions, s'ha modificat el pla especial de sequera per permetre l'ús continuat de les piscines, tant públiques com esportives.
Aquestes mesures ja es van aplicar el 2020
David Mascort ha recordat l'efectivitat d'aquestes restriccions durant la pandèmia: "Ja ho vam fer amb la COVID. Fèiem esport i anàvem a casa a dutxar-nos. Segurament es tornarà a fer". L'administració confia que l'experiència passada servirà per sensibilitzar la població sobre la importància de preservar l'aigua en moments crítics.
Malgrat els esforços per retardar la declaració de l'estat d'alerta per sequera, el Govern preveu que aquesta mesura serà inevitable al gener. El pla d'emergència contempla tres fases progressives de restricció en el consum diari d'aigua per persona: 200 litres a la primera fase, 180 litres a la segona i 160 litres a la tercera, la més restrictiva.
Per evitar arribar a aquests extrems, Aigües de Barcelona ha dut a terme proves reduint la pressió de l'aigua, aconseguint resultats exitosos. Aquestes iniciatives reflecteixen la urgència i la gravetat de la situació, instint la població a adoptar mesures de conservació de l'aigua abans que la sequera arribi a nivells crítics a Catalunya.