Aquest diumenge, 5 de juny, el centre de Barcelona es convertirà en un carrer més de les Terres de l’Ebre, amb milers d'ebrencs desplaçats a la capital de Catalunya per defensar el riu i en contra del Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre.
Quatre mesos després de la multitudinària manifestació a Amposta, la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) torna a Barcelona per defensar des de la capital del país que la seva lluita és la de tot un país i no només d'un territori. Amb el suport i col·laboració de desenes d'entitats ecologistes, culturals, cíviques, sindicats i formacions polítiques, el moviment social vol que aquesta anomenada 'Riuada 5J' sigui una demostració de fermesa, d'amabilitat i de sentit comú de les Terres de l'Ebre. Entre els assistents hi haurà l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i representants de partits com CDC, ERC i PSC.
En una darrera crida a la mobilització, la PDE creu que aquesta manifestació és una "prova de foc" per convèncer la Comissió Europea (CE) que ha d'obligar al govern espanyol a modificar l'actual Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre.
Samarretes blaves
Malgrat la proximitat d'uns comicis electorals, l'enrenou de les darreres setmanes per la consulta del monument franquista de Tortosa, i la calor que es preveu, centenars d'ebrencs tornaran a posar-se les samarretes blaves amb el nus símbol de la lluita antitransvasament per tornar a omplir els carrers de Barcelona, en el que esdevindrà la cinquena mobilització a la capital del país.
Aquest cop, la Plataforma en Defensa de l'Ebre ha utilitzat la simbologia del riu per demanar a la gent que actuï individualment com una gota d'aigua i aconseguir la 'Riuada5J'. En una darrera crida, un dels seus portaveus, Manolo Tomàs, encoratjava la gent del territori "a ser molts" per demostrar que "el territori té ganes de lluitar i que ens veiem capaços de tombar la política en funcions d'un govern del PP". "És una prova de foc davant la possibilitat de tombar el Pla Hidrològic. Si és una manifestació forta, ferma, divertida i potent estarem en les millors condicions per acabar aquest malson", afirma.
Plantejada amb la visió de país i no en clau de territori, la PDE vol que la mobilització d'aquest diumenge sigui la "continuació" de la manifestació històrica que es va celebrar a Amposta el passat 7 de febrer sota el lema 'L'Ebre sense cabal és la mort del Delta'. L'objectiu és situar la problemàtica de l'Ebre i el seu Delta des de l'àmbit internacional i, més concretament, a Brussel·les on la Comissió Europea hi té molt a dir.
De fet, en aquesta lluita, les esperances miren al nord per intentar que Europa obligui el govern espanyol a fer un Pla Hidrològic de Conca de l'Ebre amb menys hectàrees de regadiu, amb menys embassaments i amb més cabal per al tram final del riu. "Hem de demostrar que darrera els arguments científics i tècnics hi ha una presència social molt important. Hem de donar elements a Europa perquè sigui ferma", afegeix Tomàs.
A les dotze de migdia a la plaça Universitat
Per fer-ho, la mobilització s'ha preparat minuciosament des de fa molts mesos amb la col·laboració de desenes d'entitats que hi donen suport, així com de l'Ajuntament de Barcelona que hi ha facilitat la logística. La PDE noliejarà més d'una vintena d'autobusos que sortiran a primera hora del matí d'aquest diumenge cap a Barcelona, des d'on a les dotze del migdia la manifestació començarà a caminar des de la plaça Universitat.
Coincidint amb el dia Mundial del Medi Ambient, la 'Riuada5J' es viurà des d'un ambient festiu, com és habitual, i amb la participació de tres bandes de música de l'Ebre: d'Amposta i Alcanar; així com d'alguns coneguts grups ebrencs com Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries o Pepet i Marieta. La manifestació acabarà a la plaça de la Catedral amb la lectura del manifest que llegirà Mercè Martínez, coneguda, entre altres, pel seu paper de Nora a la sèrie 'La Riera' de TV3. L'acte acabarà amb una ballada de jotes ebrenques.
Demostració de dignitat
Però a més de defensar l'Ebre com es porta fent fa més de quinze anys, la PDE vol que la mobilització sigui una demostració de la dignitat del territori, després d'algunes setmanes on la polèmica agressió en un correbous o, sobretot, la consulta pel monument franquista de Tortosa han creat "mala imatge" de les Terres de l'Ebre.
"Ens preocupa com a ebrencs la imatge que hem donat a país i hem tingut algunes dificultats en l'organització de la mobilització de gent que ha volgut marcar distàncies", reconeix Tomàs. És per això que la Plataforma vol que, un cop més, la manifestació permeti recuperar la imatge de les Terres de l'Ebre de gent "amable, ferma i amb sentit comú". "Volem participar del projecte comú de país i no tenim cap intenció d'apartar-nos-en", conclou.