Aquesta matinada hi haurà un eclipsi total de Lluna que serà visible a la península ibèrica i que durarà 62 minuts. Si els núvols ho permeten, es podrà observar a simple vista, sense instruments, i millor des d'un lloc sense contaminació lumínica.
Aquest esdeveniment astronòmic, en el qual la Lluna adquirirà la resplendor de coure tan característica dels eclipsis lunars, serà també visible a tot Amèrica, l'Europa atlàntica i part de l'Àfrica.
Quan es podrà veure?
La Lluna començarà a eclipsar-se —entrada a l'ombra terrestre— a les 4:33 hores peninsular i la fase de totalitat de l'eclipsi, que durarà 62 minuts, començarà les 5:41 hores i s'acabarà les 6:43 hores, segons càlculs de l'agència nord-americana de l'espai NASA.
Quan es repetirà?
Es tindrà poc més d'una hora per gaudir d'un esdeveniment que a la península ibèrica no es repetirà fins al maig de 2022 —el novembre de 2021 hi ha un altre eclipsi total de Lluna, però no serà visible des del nostre país.
Com veure l'eclipsi?
Per veure l'eclipsi no no cal telescopi ni ulleres especials com passa amb els eclipsis solars, però la seva visibilitat estarà afectada pels fenòmens meteorològics.
Quines condicions meteorològiques hi haurà?
Segons les previsions de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), farà més mal temps a la meitat nord peninsular, les Balears i les illes Canàries occidentals que al sud de la península, el Mediterrani i les illes orientals de l'arxipèlag canari.
Perquè se'n diu lluna de sang?
Popularment aquesta mena d'eclipsis s'anomenen lluna de sang perquè la Lluna adquireix una tonalitat vermellosa, conseqüència del comportament de l'atmosfera terrestre davant els rajos de sol. Aquesta capa de la Terra, que actua com una lent, desvia tots els components de la llum del Sol, excepte la vermellosa, que experimenta una desviació més petita i tenyeix la superfície de la Lluna.
Un eclipsi lunar es produeix quan la Terra es col·loca entre el Sol i la Lluna, de manera que impedeix que els rajos del Sol puguin arribar al satèl·lit. L'eclipsi d'aquesta matinada coincideix a més amb el que es coneix com a superlluna, encara que aquest no és un terme astronòmic. Això passa quan, a més d'estar en fase de lluna plena, el satèl·lit està en el punt més proper a la Terra o perigeu.