Aquest 16 de maig arriba un nou eclipsi de lluna el 16 de maig, que tindrà lloc la nit de diumenge a dilluns. Es tracta d'un eclipsi total de Lluna que serà visible des d'Europa, Àfrica i Amèrica. A més, es podrà observar a simple vista, tot i que, com sempre, es tindrà millor visibilitat si s'utilitzen aparells com uns prismàtics o un telescopi. A més, no tindrà cap perill, com pot succeir en el cas dels eclipsis solars. L'únic que s'ha de tenir en compte és que des de Catalunya, aquells apassionats de l'astronomia que no es vulguin perdre l'eclipsi hauran de matinar o, en el cas dels més tranuitadors, anar-se'n a dormir (molt) tard. Concretament, segons les dades publicades per l'Observatori Astronòmic Nacional, la totalitat comença aquí a les 05:29 hores i acabarà a les 06:54. Així, s'allargarà durant una hora i 25 minuts, aproximadament. Amb tot, a les 4:28 es donarà el tret de sortida a aquest fenomen i es podrà començar a veure parcialment. A partir de les 06:54, que és quan acaba la totalitat de l'eclipsi, aquest es podrà seguir veient fins a les 07:55, hora en què finalitzarà.
Com serà l'eclipsi de lluna del maig?
Cal tenir en compte que, encara que per eclipsi normalment ens imaginem que la lluna quedarà totalment a les fosques, en aquesta ocasió no serà del tot així i el satèl·lit prendrà un color vermellós. Per què? Doncs perquè part de la llum solar es desvia per l'atmosfera terrestre. Aquesta tonalitat roja de la lluna fa que aquesta mena d'eclipsi rebi el nom de lluna de sang. Aquest mateix abril, durant la Setmana Santa, vam poder gaudir també d'un dels altres fenòmens més esperats, la lluna rosa. Aquesta, però, té un nom una mica enganyós, ja que no és que sigui de color fúcsia o rosa xiclet sinó que brilla molt més del que és habitual. En aquest article vam explicar quins motius hi ha darrere d'aquest nom tant colorit.
La millor manera de veure la lluna de sang
Com ja hem comentat, la totalitat de l'eclipsi començarà a les 05:29 i acabarà a les 06:54, per tant aquest és el millor moment per xalar-lo intensament. També s'ha de tenir en compte, però, la nostra localització. Així, el més ideal seria poder-lo observar des d'un lloc aïllat i lluny de la contaminació lumínica que està molt present, sobretot, a les grans ciutats. És important tenir en compte que a Catalunya i les Illes Balears només es veurà el començament de la fase total, però la lluna es pondrà abans que s'acabi l'eclipsi. Així, tot i que pot fer una mica de mandra llevar-se del llit un dilluns a aquesta hora, els experts remarquen que per veure un fenomen igual a Europa ens haurem d'esperar tres anys, fins al març de 2025 per poder presenciar un altre eclipsi total.