8 del matí, pol Sud. En un miracle astronòmic que només passa un cop cada molts anys, la Lluna s'interposa entre el Sol i la Terra. Durant quaranta-sis segons, l'Antàrtida, normalment blanca i relluent pel gel, és engolida per una foscor total. Els astrònoms que s'han desplaçat fins a l'estació polar en territori xilè no perden detall-- aquest és un dels únics punts del món on es pot observar l'eclipsi en tota la seva esplendor. En altres indrets de l'hemisferi Sud, l'efecte només és parcial. L'última oportunitat per capturar aquest fenomen des d'aquest punt va ser el 2002, i no en tornaran a tenir un altre fins al 2039.
Eclipsi total
Almenys cinc equips de científics de Xile es van instal·lar a 1.000 quilòmetres del pol Sud per observar aquesta fita astronòmica, en el marc de la LVIII Expedició Científica Antàrtica organitzada per l'Institut Antàrtic Xilè (INACH) a l'Estació Polar Científica Glacial La Unió, base operada per aquesta institució. L'objectiu? Observar la Corona Solar estesa, o els raigs de llum que encerclen la lluna un cop tapa completament el sol. Segons els científics, aquesta observació ens ajuda a comprendre millor el clima i la meteorologia de l'Antàrtida. Així es va veure la Corona Solar durant l'eclipsi, capturat per la NASA.
Fenomen únic
La Unió és un dels pocs llocs habitats del Continent Blanc des d'on l'eclipsi ha estat visible en tota la seva magnitud. Els espectadors en altres zones de l'Hemisferi Sud com ara Santa Helena, Namíbia, Lesotho, Sud-àfrica, Illes Gòrgies del Sud i Sandvitx, Illes Crozet, Illes Malvines, Xile, Nova Zelanda i Austràlia han pogut contemplar un eclipsi solar parcial, amb el Sol, la Lluna i la Terra sense acabar d'alinear-se. Aquest darrer eclipsi tanca el cicle de tres eclipsis de sol totals que s'han pogut veure des de territori xilè en els últims anys, després d'un al Nord el 2019 i el del Sud el 2020. Així mateix, el d'enguany se suma a una llista de fenòmens que ocorren cada 20 anys a la regió: els últims registrats van ser en 1921, 1939, 1957, 1985 i 2003. D'ara endavant, els pròxims seran el 2039 i 2057.
El dia 16 d'agost de 2026 tindrà lloc un eclipsi solar que es podrà veure des de Catalunya. En la part central, nord i nord-est peninsular, i a les illes Balears, es podrà gaudir d'un eclipsi solar total a la tarda. A gran part de l'Estat, l'efecte serà parcial.