Les entitats ecologistes estan en peu de guerra amb el Govern, i han col·locat al punt de la diana el conseller d'Acció Climàtica en funcions, David Mascort, per la contaminació del riu Besòs a conseqüència dels vessaments provocats per un incendi a Polinyà. Ecologistes en Acció ha demanat a la justícia que investigui el titular d'Acció Climàtica i altres alts càrrecs del departament com a responsables del vessament tòxic que es va produir el passat 19 de juliol, segons ha avançat RAC1. L'entitat ha titllat l'incident de "catàstrofe ambiental" i ha presentat una denúncia davant la Fiscalia de Medi Ambient. A més, tenen la intenció que la justícia i la Fiscalia investigui els directius de l'empresa Barnastock SA —encarregada de l'emmagatzematge de productes químics perillosos— com a presumptes responsables d'un delicte conta el medi ambient i els recursos naturals. 

A banda del conseller, l'entitat també assenyala a la directora de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, el responsable del Servei de Prevenció i Avaluació Ambiental d'Activitats, el responsable del Servei d'Inspecció i Control Ambiental d'Activitats, per la gestió feta amb les empreses. , en considerar que podrien haver comès un delicte de prevaricació i imprudència greu per manca de control". 

Inseguretat industrial

L'incendi va tenir lloc divendres passat i els vessaments tòxics al riu provocats per aquest foc van causar la mort de més d'un miler de peixos. Ecologistes en acció ha exigit que s'investiguin "a fons" aquests fets. A més, ha apuntat que no és la primera vegada que passa una cosa així, sinó que ha recordat que altres incendis en indústries de la zona han acabat amb abocaments tòxics al riu. Per a Ecologistes, això demostra "que alguna cosa no funciona" i ha parlat d'"inseguretat industrial" a la zona.

El coordinador jurídic de l'entitat, Josep Hurtado, ha explicat que a la denúncia relaten les "greus irregularitats" que s'han donat des de fa anys. Entre aquestes, ha assegurat que hi ha inspeccions ambientals a empreses que surten amb defectes més o menys greus que no tenen conseqüències o, com a molt, una sanció econòmica "irrisòria". 

Vessament al Besòs

Els vessaments tòxics al riu Besòs provocats per l’incendi en una indústria de Polinyà la setmana passada van provocar la mort de més d’un miler de peixos, de les set espècies que hi ha a la zona, entre elles l’anguila, en perill crític d’extinció. Els serveis de Medi Ambient de Santa Coloma de Gramenet van recollir carpes mortes, una espècie de peix que, per la seva mida, és més resistent als contaminants, fet que indicava, la concentració de tòxics que han baixat pel riu en les últimes hores.

Després del vessament, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va obrir un expedient informatiu a l'empresa de Polinyà que divendres de matinada es va incendiar. Les naus allotjaven productes químics que amb les tasques d'extinció dels Bombers van acabar al riu Besòs. De la mateixa manera, l'agència va anunciar que durà a terme un programa de seguiment per comprovar i restituir la qualitat de l'aigua al riu, després de les tasques preventives i de contenció del producte amb què tractava la indústria sinistrada per reduir l'impacte en l'entorn.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!