Un grup d'activistes de l'organització Just Stop Oil han llançat dos bots de sopa de tomàquet contra el quadre 'Els Girasols' pintat per Vincent Van Gogh i que està a la National Gallery de Londres. Ha estat la mateixa organització que ha reconegut aquest acte en el seu compte de Twitter, com una manera de reivindicar-se per l'elevat cost de la vida i per a exigir al govern britànic que aturi tots els nous projectes de petroli i gas. Val més l'art que la vida? Més que menjar? Més que la justícia?, amb aquest missatge han reivindicat l'acte en el seu twitter. "Gràcies a l'escalada dels preus del gas, milions de famílies britàniques no podran permetre's escalfar una llauna de sopa aquest hivern".
La pintura no ha patit danys
Després de tirar la sopa de tomàquet, les activistes s'han posat cola a les mans i s'han enganxat a la paret on està el quadre, com a forma de protesta i finalment han estat detingudes per danys criminals, segons han informat des de la policia. La sala on es troba 'Els gira-sols' ha estat completament desallotjada i el museu ha trucat a la policia. Els fets s'han produït a prop de les 11 hores, quan les dues joves han entrat a la sala 43, on es troba exposat el quadre, i han llençat el tomàquet, que per sort està protegit amb un vidre, i, per tant, no ha patit cap dany.
La National Galley han emès un comunicat en el qual han comunicat que "els investigadors estan analitzant l'escena". Sobre l'estat del quadre han indicat que "el marc ha patit alguns danys menors i la pintura està il·lesa".
Atac contra 'La carreta d'heno', de Constable
En una acció similar al mes de juny, dos membres de la mateixa organització van atacar el quadre 'La carreta d'heno' de Constable, també a la National Gallery de Londres. El van cobrir amb una imatge simulada, on es veia la imatge d'una carretera, en lloc d'un riu, i avions en el cel, segons va dir Just Stop Oil a Twitter, "una escena de malson que mostra com destruirà els nostres camps el petroli". En aquella ocasió, també es van enganxar al quadre. "Aquesta pintura forma part del nostre patrimoni, però no és més important que els 3.500 milions d'homes, dones que ja estan en perill per la crisi climàtica", així ho va afirmar un dels protagonistes. "Podem dir adeu a les afables terres verdes d'Anglaterra, perquè l'extracció de petroli causarà pèrdues generalitzades de collites", va dir l'altre.