El mes de juny Catalunya ja ha exhaurit tots els recursos que la natura pot generar en dotze mesos, segons les dades de Global Footprint Network. Això significa que cada any consumim els recursos equivalents a dos planetes i de Terra només en tenim una. En les darreres dècades el món desenvolupat ha centrat la base del seu creixement en l’anomenada economia lineal, que es resumeix en produir, emprar i llençar i que té una forta dependència de les matèries primeres. Però és evident que el món ens està dient prou i que cal un canvi de paradigma imminent. Els efectes d’esgotament de la Terra i el canvi climàtic ens espitgen com a societat a un nou model circular que suposi una alternativa sostenible per mantenir l’equilibri del planeta. 

Conscients que els recursos naturals són limitats i que, per tant, tant la producció com el consum de béns s’ha de fer de manera respectuosa, neix l’anomenada economia circular, un model que integra la dimensió social i la conservació dels ecosistemes

Així doncs, cal apostar per nous hàbits de consum que es basin en la reutilització, la reparació, la remanufacturació i el reciclatge dels materials i productes, enfront de la utilització de matèries primeres verges. L’objectiu, doncs, ha de ser mantenir el valor dels productes, materials i recursos durant el major temps possible per tal de retornar-los al cicle de producte al final del seu ús i minimitzar la generació de residus. En definitiva, cal substituir els fluxos econòmics que acaben amb un bé rebutjat —extracció, fabricació, ús, rebuig — per una vida útil circular i pràcticament infinita —extracció, fabricació, ús, fabricació a partir del rebuig, ús, etc.—. Dit d'una altra manera, hem d'aconseguir que el que ara considerem un rebuig es converteixi en matèria primera. Que el final d'un producte sigui el principi d'un altre. 

D’aquesta manera, no només es reduiria de forma dràstica l'explotació de recursos naturals, sinó que també disminuiria l'ús de combustibles fòssils i la petjada que aquests béns deixen al medi. Si el món canviés la manera de produir i consumir materials duplicant la circularitat global, podríem reduir les emissions globals un 39% i reduir la petjada total del material en un 28% de cara al 2032.  Així doncs, per mantenir el nostre món habitable i pròsper hem de duplicar la circularitat global del 8,6% al 17%.

 

Què podem fer nosaltres? 

Si partim de la base que tota activitat empresarial té efectes ambientals, aquest nou sistema promou canvis tant en la producció de béns i serveis com en el consum que en fem. L’objectiu és reduir, reutilitzar i reciclar els materials utilitzats en els sistemes de producció i consum amb la finalitat d’assegurar que els residus puguin ser assimilats també pels sistemes ecològics. D’aquesta manera es maximitzaran els recursos disponibles i es mantindran dins el cicle productiu com més temps millor. Així, cal que les empreses se centrin en repensar i redissenyar models de negoci, productes i processos, allargar la vida útil dels productes i recuperar el màxim valor possible dels producte quan arriben el seu final.

En aquest sentit, com a consumidors, el que podem fer en el nostre dia a dia és seguir l'anomenada norma de la triple R per tal de rebaixar la quantitat de residus: 

  • Reduir el nostre consum per tal de reduir l’ús de recursos naturals, la despesa energètica i l’emissió de gasos contaminants.
  • Reciclar les nostres deixallesSeparar correctament i selectivament la brossa per generar noves fonts de matèries primeres i garantir el retorn al cicle productiu de tots els materials.
  • Reutilitzar els productes i donar una segona vida útil als objectes, així com implementar sistemes i cicles de retorn per recuperar components que es poden tornar a fer servir.

Per què hem d'apostar per aquest tipus d'economia?

Un dels motius per avançar cap a una economia circular és l'augment de la demanda de primeres matèries i l'escassetat de recursos que vivim actualment. Diverses matèries primeres crucials són finites i, com que la població mundial creix, la demanda també augmenta. I és que el model actual genera més dependència d'altres països. A més, l'impacte al clima és un altre dels factors que s'han de tenir en compte, ja que l'extracció i l'ús de matèries primeres tenen conseqüències mediambientals importants, augmenta el consum d'energia i les emissions de CO2, mentre que un ús més intel·ligent de les matèries primeres pot reduir les emissions contaminants.

 

Actualment, la producció dels materials que fem servir diàriament són responsables del 45% de les emissions de CO2.

En resum, mesures com la prevenció de residus, el disseny ecològic i la reutilització podrien estalviar diners a les empreses mentre redueixen el total anual d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle. Avançar cap a una economia més circular podria generar beneficis com reduir la pressió sobre el medi ambient , millorar la seguretat de subministrament de matèries primeres , estimular la competitivitat, la innovació, el creixement econòmic i l'ocupació. També proporcionaria als consumidors productes més duradors i innovadors que brindin estalvis monetaris i més qualitat de vida.