En públic sempre es mostra mesurat, calibra fins i tot les comes. Avui, però, a Catalunya Ràdio, el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, ha buidat el pap en una entrevista amb Laura Rosel sis mesos després de ser nomenat, de nou, cap de la policia de Catalunya. Va formar part de la Prefectura que va rellevar el major Trapero sent el segon del comissari Estela i, després de la destitució del de Lleida, va assumir la direcció de la Prefectura com a número 1. A més de mostrar la seva preocupació per les agressions sexuals, que han pujat un 25% el 2022, i les festes ‘rave’ a Catalunya, que volen evitar que es converteixi en la capital europea d’aquest tipus de festes, el comissari en cap ha estat preguntat sobre les intencionades turbulències generades arran de la destitució de Trapero i Estela.
El comissari en cap ha assegurat que el cos ja mira el futur després de poder aprovar el nou Decret d’Estructura i organització i ha assegurat que les aigües ja estan molt més tranquil·les que els darrers mesos. Sallent, però, també ha aprofitat la seva primera entrevista durant aquests mesos per explicar-se. Ha rebut tothom. El major Trapero, l’intendent Toni Rodríguez i l’exconseller Sàmper.
La relació amb l’excomissari en cap Estela
“Teníem molt bona relació, jo el vaig proposar. Té molta capacitat relacional i és un bon comandament, amb molta experiència en la policia territorial”, ha assegurat Sallent sobre el seu antecessor en el càrrec, el comissari Josep Maria Estela —ara cap de la regió de Lleida—. Sallent i Estela van compartir espai a la Prefectura fins que el lleidatà va demanar fer canvis en la direcció del cos i rellevar Sallent, un fet que des d’Interior no li van permetre.
Això, i també una desavinença amb el nomenament de nous comissaris, va fer saltar la relació pels aires i finalment el conseller Elena el va fer cessar. “Va perdre la confiança del conseller”, ha dit Sallent. El comissari creu que és “normalitat democràtica” que els responsables polítics facin acció política i pertoca al conseller escollir, nomenar i destituir el cap de la policia. “A nosaltres ens nomena i ens fa cessar el conseller”, ha insistit. El comissari Estela, segons Sallent, no estava d’acord amb les “línies mestres” de la direcció política i l’equip d’Interior li va perdre la confiança.
Soroll mediàtic contra Eduard Sallent
Aquest canvi de cap del cos va tornar a encendre el soroll mediàtic contra el comissari Sallent acusant la policia de Catalunya de viure sota les ingerències polítiques, un fet que el mateix comissari ha volgut negar. “En 27 anys de servei, i he treballat per tots els governs, no he tingut cap ingerència política”, ha assegurat.
El comissari en cap sí que s’ha mostrat dolgut per les paraules de l’intendent Toni Rodríguez, qui fou el cap de la Comissaria General d’Investigació Criminal (CGIC) i actualment cap de la comissaria de Rubí, que va acusar Sallent d’haver-lo pressionat per aconseguir informació sobre la investigació dels Mossos contra el conseller Miquel Buch. “És legítim en la seva estratègia”, però és “fals i mentida”, ha assegurat Sallent.
“He parlat només tres o quatre cops amb Toni Rodríguez. Ell és intendent i jo parlo amb comissaris”, ha assegurat. Tot i que ha assegurat que els alts càrrecs han d’acceptar aquest tipus de crítiques, ni que siguin mentida, el que li preocupa més és la imatge que s’intenta vendre dels Mossos que pot embrutar l’excel·lent feina que fan tots els agents. I no s’ha quedat aquí. Sallent ha assegurat que “aquestes acusacions apareixen quan apareixen” i dit que creu que hi ha gent amb “resistència al canvi” i que això genera aquest atac contra ell, amb una campanya reputacional contra l’actual cap de la policia catalana. El “meu és un projecte que mira endavant, que mira el futur i que vol canviar les coses i transformar la policia”, ha dit, i “això no agrada a tothom”.
Trapero i la seva intervenció al Parlament
“No és admissible que un funcionari públic vagi al Parlament a fer aquest tipus de declaracions”, ha dit per recordar la intervenció del major Trapero durant una sessió de la comissió d’Interior del Parlament de Catalunya on va ser convidat per la seva actual responsabilitat com a cap de la Divisió d’Avaluació de Serveis (DAS). Trapero va carregar contra Interior i va qualificar els Mossos d'estar una “regressió antidemocràtica” des que ell no està al capdavant de l’organització. “Tenim una relació igual que abans, professional”, ha destacat.
Qui també s’ha apuntat a les crítiques a la nova Prefectura dels Mossos va ser l’exconseller Miquel Sàmper, de Junts. L’exconseller va ser qui va destituir a Sallent per tornar a entronitzar el major Trapero. “Ell tenia uns interessos”, ha dit l’actual cap de la policia. “El conseller té la legitimitat de nomenar i fer cessar el cap del cos”, ha dit, assegurant que va acceptar el relleu l’any 2021. “Dirigir el cos dels Mossos d’Esquadra és una responsabilitat, no un dret”, ha fet servir el comissari en cap Sallent per enviar un missatge velat a Trapero, que va intentar una revolta de generals quan va ser destituït pel conseller Joan Ignasi Elena.