El Departament d'Educació i Formació Professional ha assignat 10.372 sol·licituds per estudiar FP durant el procés extraordinari. En aquest hi podien participar les persones que no havien obtingut plaça en l'ordinari, però també d'altres que no ho havien fet. En aquest sentit, en el primer procés van quedar 16.914 sol·licituds validades sense plaça, que poden haver participat o no en l'extraordinari. D'altra banda, en el termini extraordinari s'han rebut 7.810 noves sol·licituds. El total de places disponibles era de 19.514 i després de l'assignació feta han quedat un mínim de 9.142 places lliures. El Departament portarà a terme diverses tasques d'informació per tal que les persones que s'han quedat sense plaça optin per altres opcions.

El procés de preinscripció ordinari va acabar a finals de juliol, amb la publicació el 30 d'aquell mes de les places assignades en la segona tanda d'assignació. En aquell punt hi havia 31.404 alumnes que havien fet la preinscripció per estudiar FP sense plaça assignada però només 16.914 sol·licituds validades. La resta, 14.490, no complien els requisits, per exemple per no tenir els títols d'ESO o batxillerat per poder cursar els estudis.

El procés extraordinari, una novetat

Com a novetat aquest any, al setembre s'ha posat en marxa un procés extraordinari d'assignació de vacants. Aquest va començar el 12 de setembre amb les 19.514 vacants disponibles. En aquest hi podien participar els 16.914 estudiants que van quedar sense plaça en el primer procés, però no tots tenen perquè haver-ho fet. Als que sí que hagin ratificat, ampliat o modificat la seva petició i hagin concorregut en el procés extraordinari cal sumar els 7.810 que hi han entrat de nou.

Finalment, aquest dimecres s'ha publicat la llista de places assignades en aquest nou termini: un total de 10.372. D'aquestes, 4.829 de grau mitjà i 5.543 de grau superior. Tots ells poden formalitzar la matrícula entre aquest dijous i el proper dilluns. Ara per ara han quedat 9.142 places lliures, però la xifra pot créixer si persones amb plaça assignada no s'acaben matriculant, com ja va passar en el procés ordinari.

Educació ha afirmat que un dels motius que explica el volum de vacants registrat són els alumnes que només sol·liciten estudis d'una família professional determinada i molt demandada. Davant d'això, treballarà de cara al proper curs per adequar l'oferta a la demanda, conjuntament amb l'Agència de Formació i Qualificació Professionals, el Departament d'Empresa i Treball i el d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Els cicles més sol·licitats: cures auxiliars d'infermeria i administració i finances

Pel que fa als cicles de grau mitjà més sol·licitats en el procés extraordinari, encapçala la llista Cures auxiliars d'infermeria, amb 1.640 sol·licituds. Per darrera hi ha Gestió administrativa (738), Sistemes microinformàtics i xarxes (575), Emergències sanitàries (559), Farmàcia i parafarmàcia (451), Elecrtromecànica de vehicles automòbils (416), Activitats comercials (402), Guia en el medi natural i de lleure (361), Atenció a persones en situació de dependència (308) i Instal·lacions elèctriques automàtiques (299).

Del total de 4.829 assignacions de grau mitjà fetes, 993 s'han fet per part del Consorci d'Educació de Barcelona, 615 pels serveis territorials del Vallès Occidental, 467 al Baix Llobregat, 445 a les comarques de Girona, 427 al Maresme-Vallès Oriental i 420 a les comarques de Tarragona. Per darrera hi ha el Barcelonès (375), el Penedès (333),  la Catalunya Central (304), les comarques de Lleida (218), les Terres de l'Ebre (183) i l'Alt Pirineu i l'Aran (49).

Pel que fa al grau superior, Administració i finances ha estat el més demanat (678), per davant de Educació infantil (563), Laboratori clínic i biomèdic (530), Higiene bucodental (398), Imatge per al diagnòstic i medicina nuclear (359), Integració social (334), Màrqueting i publicitat (316), Automoció (315), Anatomia patològica i citodiagnòstic (289) i Administració de sistemes informàtics en xarxa (261). De les 5.543 assignacions fetes, 1.784 s'han fet al Consorci d'Educació de Barcelona, 560 al Vallès Occidental, 531 a les comarques de Tarragona, 506 al Baix Llobregat, 430 al Barcelonès i 401 a les comarques de Girona. Per darrera hi ha el Maresme-Vallès Oriental (389), les comarques de Lleida (318), la Catalunya Central (223), el Penedès (206), les Terres de l'Ebre (162) i l'Alt Pirineu i l'Aran (33).

Què faran les persones sense plaça?

El Departament d'Educació i Formació Professional ha anunciat una sèrie de mesures dirigides a les persones que s'han quedat sense plaça. Així, tots els aspirants rebran un correu electrònic en què se'ls informarà dels recursos a la seva disposició i de la manera com es poden posar en contacte amb els 2.239 punts d'informació i assessorament de la Xarxa FPCat. També podran consultar de manera actualitzada el mapa de vacants d'FP per veure l'oferta per centres i territoris i es farà difusió de l'oferta de 294 certificats professionals de diferents nivells disponibles aquest trimestre.

També se'ls habilitarà un web amb orientació sobre els itineraris formatius en funció de la titulació assolida, es farà difusió de l'oferta de formació no presencial a l'Institut Obert de Catalunya (IOC), així com de l'opció de fer les proves d'accés a grau mitjà i grau superior i dels cursos de preparació que imparteixen els centres de formació d'adults. A més, es farà una campanya de promoció a les xarxes socials per informar d'on es poden trobar les places vacants i de les diferents opcions d'orientació.

Educació ha anunciat també que està posant en marxa una anàlisi quantitativa i qualitativa de les dades requerides als aspirants en el procés de preinscripció "amb l'objectiu d'enfocar millor els recursos disponibles". I novament ha insistit que treballa per "escurçar" el procés de preinscripció amb l'objectiu que es pugui finalitzar al juliol.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!