La consellera d'Educació, Esther Niubó, ha convocat per al pròxim dijous, 9 de gener, entitats científiques, rectors, professors de ciències i tecnologia, direccions de centres de secundària i la Inspecció per debatre sobre els canvis al currículum de batxillerat anunciats abans de Nadal, entre els quals destaca la supressió de literatura com a matèria de modalitat i la reducció d'hores de matèries científiques. La conselleria d'Educació exposarà les propostes que han treballat d'acord amb aquests canvis i escoltaran les propostes de les persones convocades a la trobada. L'objectiu de la conselleria és elaborar una proposta de modificació del currículum "el màxim consensuada possible" i evitar la pèrdua d'hores lectives en les matèries afectades. Els convocants ja han rebut la invitació a les trobades que es produiran a la seu d'Educació, a la Via Augusta de Barcelona. 

Canvis al currículum

El passat mes de desembre, Educació va explicar que a requeriment del Ministeri d'Educació i per adaptar-se a la normativa estatal, s'havien de fer una sèrie de canvis al currículum de batxillerat, que es començarien a implementar a partir del curs vinent a 1r de batxillerat. Pel que fa a l'àmbit científic i tecnològic, les assignatures de física i química queden agrupades en una única matèria, i el mateix passa amb biologia, geologia i ciències ambientals. Això faria perdre hores lectives de les matèries que es fusionen, però Educació ja va expressar que treballa en diversos itineraris que permetin garantir que no es produeix aquesta pèrdua, per exemple, amb assignatures optatives. A més, es va anunciar que les literatures catalana i castellana passarien a ser assignatures optatives i deixarien de ser-ho de modalitat. Poc després, però, la conselleria va dir que aquesta era una línia vermella i que estava en converses amb el Ministeri per garantir que es mantindrien com a assignatures de modalitat a 2n de batxillerat. De tot això, és el que ara es vol treballar en les reunions de dijous vinent.

Debat sobre la literatura 

A mitjan desembre es va obrir un gran debat, després que Educació comuniqués als centres que a partir del curs 2025-2026 haurien d'introduir canvis en matèries de batxillerat per l'aplicació de la llei estatal LOMLOE. Segons la proposta d'Educació, les matèries de modalitat de literatura castellana i literatura catalana de 2n de la via d'humanitats i ciències socials passarien a ser optatives. D'altra banda, es fusionaran matèries de modalitat de la via de ciències. En concret, s'agruparan en una sola assignatura biologia, geologia i ciències ambientals —fins ara eren dues assignatures separades— i també es fusionarien física i química a 1r de batxillerat.

L'anunci va generar les crítiques de diferents col·lectius relacionats amb l'educació. Tant és així que la consellera va haver de sortir-ne al pas l'endemà assegurant que garantirà que la literatura catalana i la castellana es mantinguin com a modalitat al batxillerat de manera que no passin a ser optatives. Segons va detallar, el Govern ha fixat la literatura com una “línia vermella” a l’hora d’aplicar la LOMLOE, una decisió que atén “la singularitat lingüística i cultural” a Catalunya. La mateixa setmana, el Parlament va instar el Govern a "rebutjar qualsevol intent per relegar i menysprear la literatura catalana del currículum obligatori de batxillerat". És un dels punts de la moció de Junts aprovada per la cambra després que el Departament d'Educació rectifiqués. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!