El Departament d’Educació ha denegat la presència de les escoles concertades a les Taules locals de Planificació Educativa. Així responen a la petició que van fer arribar diverses entitats representants d'escoles concertades.
La Taula Local de Planificació Educativa és l’òrgan de nova creació que traslladarà al Departament d'educació la proposta amb relació a l’oferta de places escolars del municipi i, tot i que la titularitat dels centres públics en forma part a través del representant dels serveis territorials, no han acceptat la presència dels centres concertats.
Crítica a la negativa
Una decisió que ja ha estat durament criticada pels centres concertats de Catalunya, que ha recordat que l'article 12 del Decret 11/2021 de la programació de l'oferta estableix que les taules locals de planificació educativa estan integrades per diferents representants de les administracions local i educativa i, en el punt 2, afegeix que "poden acordar la participació de representants i de persones que puguin aportar coneixement".
El Departament, però, ja ha advertit que aquestes entitats no participaran en les taules de planificació "igual que no hi participen els centres públics. Només les administracions: els ajuntaments i la Conselleria", han indicat fonts del departament a Europa Press.
Demanen representació
Els centres demanen als serveis territorials que es replantegin aquesta decisió i que els representants de les escoles concertades també estiguin presents en aquesta taula i no només en les comissions de participació.
“Les escoles concertades representem famílies del municipi, contribuïm a l’educació de molts ciutadans i ciutadanes i volem seguir treballant per la qualitat educativa i la formació dels nostres infants i joves”, sentencien les direccions dels centres concertats
Segregar per sexe
Una sacsejada a l'escola concertada que ja es va veure tocada fa pocs dies quan es va saber que els grups parlamentaris d'ERC, PSOE i Unides Podem al Congrés dels Diputats van tancar un acord perquè les escoles concertades no poguessin segregar els alumnes per sexe.
A Catalunya al mes de maig la Generalitat ja va denegar el concert a 11 escoles que diferencien alumnat per sexe, tot i que els va concedir un any de pròrroga per establir classes mixtes. Ho va fer d'acord a la Llei d'Educació de Catalunya, que estableix que els centres han de complir el principi de coeducació mitjançant una escolarització mixta.
La violència de gènere
Els centres educatius també estaran obligats a "incloure i justificar al seu projecte educatiu les mesures que desenvolupen per afavorir la igualtat a totes les etapes educatives", incloent-hi "l'educació per a l’eliminació de la violència de gènere, el respecte a les identitats, cultures, sexualitats i la seva diversitat, i la participació activa per fer realitat la igualtat", en els termes de l'esmena.
L'acord també busca equilibrar la presència d'homes i dones a estudis on fins ara impera majoritàriament un dels dos sexes. Per aquest motiu estableix que les administracions educatives "impulsaran l'increment de la presència de dones alumnes a estudis de l'àmbit de les ciències, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques, així com als ensenyaments de formació professional amb menor demanda femenina".