"L'escola és segura". I aquest mantra que es repeteix des d'abans de l'inici escolar, també s'aplica ara per no aplaçar la tornada de les vacances després d'aquestes festes. El director general de Centres Públics d'Educació, Josep González Cambray, ho ha confirmat a Catalunya Ràdio: "Màxima prudència però dilluns les escoles obriran".

Davant d'aquells experts que demanen enfortir les restriccions i també un tancament, encara que provisional, de les escoles, Cambray respon: "Els experts també ens deien no obrir el setembre i l'experiència ha estat un èxit".

Sobre aquesta qüestió, la periodista Laura Rosel li ha recordat que la situació epidemiològica el passat mes de setembre no era tan catastròfica com la d'ara i des d'Educació, el plantejament és rotund: "Les escoles són segures, quatre de cada cinc alumnes han anat cada dia des de que ha començat el curs. La conducta del virus en infants ha pujat molt menys que a la comunitat".

El director general de Centres Públics d'Educació, Josep González Cambray / Foto: @maticatradio

PCR tot el mes de gener al professorat

Tot i això, sí preveuen incrementar les mesures de control. Per exemple, la setmana que ve arribaran els kits de PCR als centres per tot el professorat. Com a KIT, tal com es recorda de les anteriors explicacions, s'entén que se les hauran de fer els mateixos professionals de l'educació.

Cambray ha posat xifres: "Farem tests PCR als 170.000 professionals de l'educació de tots els centres educatius del país". Començaran el proper 11 de gener i acabaran el 29 del mateix mes.

Des del Govern, una de les conselleries que més ha tret pit del com s'ha gestionat és precisament la que lidera el conseller d'Educació, Josep Bargalló. I en aquesta línia també va el seu director general d'Esquerra. Cambray reitera que "el model d'escola catalana és un èxit" i per tot plegat "serà l'última" cosa que es tancarà.

El model és diferent al que s'agafa en altres països que, sovint, representen el mirall a seguir. Per exemple, Alemanya no es planteja obrir les escoles i alguns länder ja han començat amb les classes virtuals.

L'obertura es preveu per escoles i instituts. Un altre aspecte són els estudis superiors. Tal com va assegurar la consellera de Salut Alba Vergés, “els exàmens universitaris es podran fer tots els dies de la setmana amb les mesures necessàries”, obligant a desplaçar desenes de milers d’estudiants.

Diverses universitats continuaran amb el model d’avaluació presencial, fet que genera malestar entre els estudiants. I és que és innecessari i insegur fer exàmens presencials després de l’elevada interacció social que hi ha hagut durant les festes de Nadal. A aquest fet, s’hi suma que gairebé s’han impartit totes les classes de manera telemàtica, les quals han vist afectada la seva qualitat educativa.