Catalunya, sense prova oral de català. El Departament d'Educació de la Generalitat ha decidit aparcar durant un curs l'avaluació de l'expressió oral en les proves de competències bàsiques, de manera que no es produirà fins al 2025. Una decisió sorprenent, ja que aquesta prova només va establir-se el curs passat entre els alumnes de 6è de Primària i de 4t d'ESO. Ara, la Conselleria ha difós una carta a les direccions dels centres en què s'informa que "a les proves d'aquest curs 2023-2024 no es faran les proves d'avaluació de la comunicació oral a cap nivell". Així ho ha revelat l'Ara i confirmat ElNacional.cat. Es tracta d'una de les primeres decisions del nou president del Consell Superior d'Avaluació, Joan Cuevas.

L'anunci arriba després que fa només dos mesos es fessin públics els resultats de l'informe PISA, que van demostrar el preocupant nivell dels alumnes catalans. L'estudi constatava que aquests se situen per sota de la mitjana espanyola i europea en competència matemàtica, científica i comprensió lectora. Poc abans, les proves de competències bàsiques del 2023 a 4t d'ESO tornaven a mostrar que el coneixement del català reculava, situant-se en els 72,3 punts i 1,8 punts menys que l'any anterior, si bé a 6è de Primària millorava lleugerament. Això sí, la comprensió oral era l'àmbit en què s'obtenien els millors resultats, però sempre per sota del castellà.

Un ajornament "excepcional" per la sobrecàrrega

Fonts d'Educació han confirmat a aquest diari que la decisió de suspendre les proves orals un any és "excepcional". Ara bé, argumenten que no és pels mals resultats de les recents examinacions, sinó per "la sobrecàrrega de treball pels centres" que suposen les proves diagnòstiques. Així, aquest any es faran tests de comprensió lectora, comprensió oral i expressió escrita en català. Els centres que ho desitgin podran fer les proves d'expressió oral de forma voluntària, però el Departament recorda que "pràcticament no hi ha cap país o territori que faci tantes proves censals anualment". En tot cas, i davant dels interrogants que poden aparèixer per aquesta decisió, Educació referma el seu "compromís" amb el foment del català i la potenciació del seu ús.

La notícia, que s'ha compartit amb les direccions dels centres aquesta setmana, va arribar als sindicats dimarts. Ara bé, no ha causat sorpresa perquè era una demanda que havia arribat anteriorment de les direccions. Així ho ha dit la portaveu d'Ustec, Iolanda Segura, en declaracions a aquest diari, que ha assenyalat que "l'organització d'aquestes proves és nefasta" i ja va provocar queixes l'any passat. Per començar, les han de fer els docents dels mateixos alumnes, i no pas externs com passa amb les altres examinacions de les competències bàsiques; d'altra banda, suposa una feina "ingent". "Amb el poc temps que hi ha i de la manera com estan organitzades, és inviable", ha criticat.

Hi coincideix el representant d'UGT Jesús Martín, qui afirma a aquest diari que "ni el Departament té el personal per fer les proves, ni a les aules s'ha treballat l'oralitat adequadament", i confia que s'actualitzin les instruccions per als docents. Respecte del nivell del català, alerta que "cal augmentar les insuficients hores de llengua" per revertir la tendència a la baixa de l'ús i el nivell del català entre l'alumnat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!