Desacord total. Finalment, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, s’ha reunit aquest divendres al matí amb representants dels sindicats que han passat la darrera nit ocupant el seu departament. Però la reunió no ha acabat amb cap mena d’acord. La posició d’Educació s’ha mantingut ferma, i USTEC, CCOO, la Intersindical, UGT i l’Aspepc han insistit en la seva principal demanda: que el calendari del curs escolar no es modifiqui i, per tant, les classes no donin el tret de sortida el dia 5 de setembre. Davant del desacord, els sindicats han anunciat que convoquen una vaga de cinc dies durant el mes de març, a més d’amenaçar de no donar classes als alumnes si el departament manté la modificació de calendari escolar.
Aquesta amenaça de no donar classes està sobre la taula, però no és ferma. Sí que és ferma la decisió d’anar a la vaga, tot i que els sindicalistes no han concretat quins dies es convocarà aquesta aturada. Així ho han explicat les portaveus dels sindicats a les portes del Departament d’Educació, minuts després que el conseller Cambray expliqués també davant la premsa quina havia estat la posició del seu Departament en aquesta trobada. Encara que aquesta mesura hagi sorprès la comunitat educativa pel seu anunci inesperat, el cap d’Educació ha insistit que la seva conselleria defensa “el diàleg, diàleg i diàleg” davant dels manifestants, i que és per aquest motiu que finalment ha acceptat reunir-se amb ells.
Aquest dijous, la seva número dos, Patrícia Gomà, va manifestar que el departament estava obert a negociar “el com”, però no “el què”. La secretària general d’Educació va deixar ben clar que la decisió d’avançar el calendari del curs escolar ja està presa, i que no hi havia marxa enrere. Ara bé, no va concretar en què es tradueix “el com”. Sí que ha mirat de fer-ho el conseller Cambray a preguntes dels periodistes. Ha matisat que el Departament s’obre a discutir de quina manera dona un cop de mà perquè els centres s’adaptin a la mesura, però que la mesura, efectivament, ja està presa.
Cambray considera que aquest avançament del calendari escolar no afecta els drets laborals del professorat. Els sindicats discrepen absolutament. Consideren que iniciar el curs el 5 de setembre provoca que durant l’estiu s’hagin de fer més hores, i que hi hagi descontrol a les escoles per organitzar el curs següent. Com que el departament no ho veu així, Cambray ha assegurat que no pensa dimitir, encara que aquest anunci no només hagi encès els sindicats, sinó també el Consell Escolar, amb qui té una reunió el proper dilluns. Cal recordar que el Consell Escolar és un òrgan consultiu; i la conselleria no va consultar amb aquest òrgan la modificació del calendari, tot i estar-hi obligat per llei.