El Departament d'Educació ha proposat que el curs escolar 2025-2026 comenci el 8 de setembre, segons ha avançat la Cadena SER. Seguint la fórmula del curs actual, aquell dia començarien les classes per a infantil, primària i secundària. Els claustres tindran cinc dies laborables, és a dir, del dilluns 1 de setembre fins al divendres 5 de setembre, per preparar l'inici del curs. Segons la SER, la proposta es traslladarà aquest dimarts formalment als sindicats, tot i que fonts del Departament d'Educació ni confirmen ni desmenteixen aquesta proposta i es limiten a dir que abans de fer-la pública la compartiran amb els diversos agents educatius implicats. Els sindicats consultats per l'ACN s'oposen al fet que el curs comenci el 8 de setembre i demanen que sigui després de la Diada, és a dir, a partir del dia 12.

La consellera Esther Niubó va deixar clar fa unes setmanes que el retorn a les aules es produiria abans de la Diada i que els professors gaudirien de temps suficient per preparar la rebuda dels alumnes. A més, Educació s'ha compromès a intentar que els nomenaments dels professors es facin a principis del mes de juliol. 

Els sindicats, en contra

Els sindicats continuen mostrant-se en contra de la proposta del Departament, ja que reclamen que l'inici del curs es faci després de la Diada. Els sindicats assenyalen que l'avançament de l'inici de curs tampoc s'ha traduït en una millora ni pedagògica ni dels resultats dels alumnes. Des del sindicat majoritari en la primària, la USTEC, continuen defensant que es faci després de la Diada i asseguren que la proposta d'Educació ha de ser presentada i debatuda. Segons assenyala la SER, la línia vermella continua sent el mes de juliol, i afirmen que acceptaran que es demani que els professors estiguin a les escoles més enllà del 30 de juny. 

En declaracions a la citada emissora, el secretari general del sindicat de Professors de Secundària (ASPEPC-SPS), Xavier Massó, ha afirmat que començar el curs el dia 8 endarrereix l'organització escolar i "no aporta res". En aquest sentit, ha lamentat que "és caure en el mateix error en què han anat caient les administracions que han precedit l'actual". Massó considera que donar més dies de marge pot pal·liar l'"enrenou" dels primers dies de curs. 

Lluita contra els mòbils a les aules

Un dels principals reptes d'Educació és prohibir l'ús de telèfons mòbils a les aules. El Departament d'Educació ha plantejat ampliar la prohibició del mòbil a l'aula a totes les etapes educatives i restringir l'ús de pantalles a infantil. En concret, la conselleria encarregarà a la nova Comissió per una Digitalització Responsable que avaluï aquestes dues mesures. Actualment, ja no es permet l'ús del mòbil a l'aula ni a infantil ni a primària però sí a secundària amb finalitats educatives. Ara, Educació vol anar més enllà i ha demanat que s'avaluï ampliar la prohibició també a l'ESO. D'altra banda, Niubó ha encarregat a Ivàlua una auditoria per avaluar com s'estan fent servir els dispositius digitals a les aules.

Aquest curs escolar va entrar en vigor una nova normativa que restringia l'ús dels mòbils als centres escolars. En concret, es prohibia el seu ús a infantil i primària, però es permetia a secundària si es considerava que hi havia una finalitat educativa. El treball de la Comissió acabarà aquest mes de juny i el resultat seran dues guies que haurien d'estar preparades per a l'inici del curs vinent. Hi haurà una primera guia de bones pràctiques per als centres i una altra per a les famílies.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!