Reducció de ràtios... a mitges. La consellera d'Educació, Anna Simó, ha anunciat aquest dilluns que de cara al pròxim curs escolar tot el segon cicle d’educació infantil –I3, I4 i I5– tindrà una ràtio inferior a 20 alumnes per aula. Una mesura llargament reclamada per la comunitat educativa, i que el 2024-25 serà el tercer curs consecutiu en què s'aplica, completant així tota l’etapa d’infantil amb ràtios baixes. La consellera ha celebrat que, amb aquesta decisió, "es completa així tota l’etapa d’infantil amb ràtios baixes", i ha destacat que la mesura pretén beneficiar l’alumnat i millorar el benestar docent. Concretament, el 90,7% dels grups dels centres públics sortiran amb ràtio 20 o menys a I3, un percentatge lleugerament per sota del 91,3% de la preinscripció passada. Del total de grups, n'hi haurà un 40,6% que tindran ràtio 19 o inferior, mentre que en la passada preinscripció eren el 33%.
En canvi, a l'ESO la situació serà diferent. Anna Simó ha descartat aplicar la reducció de ràtios a l'educació secundària, ara per ara, com reclamen diversos agents de la comunitat educativa. La titular del Departament ha plantejat que no és possible de moment per "una manca d'espais físics i de docents", ja que tant els espais que queden lliures com l'increment de professionals s'està focalitzant de moment en atendre les demandes de la formació professional. Ha expressat, però, la seva voluntat de poder accelerar la reducció de ràtios a la secundària si es donen les circumstàncies que ho permeten.
Els sindicats fa anys que denuncien la situació a les aules, amb unes elevades ràtios a tots els nivells. Segons van avisar a principis d'aquest curs, els centres públics de Catalunya tenen de mitjana global les ràtios d'alumnes més grans per unitat del conjunt de l'estat espanyol, i només en el cas de l'Educació Especial ocupen una posició intermèdia entre totes les comunitats. Els índexs són els més elevats de l’estat a l'ESO i els cicles formatius de Grau Mitjà, i són les segones més altes a l'Educació Infantil i Primària (per sota de Madrid), Batxillerat (per sota d'Andalusia) i cicles formatius de Grau Superior (per sota de la Comunitat Valenciana).
Pel que fa a les xifres globals de cara al 2024-25, l'oferta de sortida de places per al curs vinent és de 2.090 grups d'I3 en centres públics i 934 a la concertada. Això fa un total de 3.024, el que suposa en el conjunt 15 menys que l'oferta final del curs passat. A 1r d'ESO, l'oferta inicial és de 1.950 grups a la pública i 947 a la concertada. En total, 2.897 i 42 menys si es compara amb l'oferta final del curs vigent. Ara bé, la previsió és que hi hagi 1.800 infants menys a I3 i 1.100 a 1r d'ESO, seguint la tendència dels darrers anys.
A les portes de la preinscripció
La consellera ha destacat també que el curs vinent hi haurà més recursos per a les escoles que reben alumnat vulnerable. Així, es destinaran 88 milions d'euros, 33 més que el curs actual, per als alumnes en aquesta situació, cobrint ja sis cursos —d'I3 a I5 i de 1r a 3r d'ESO— amb aquesta mesura. Als centres públics es preveuen 45 milions d'euros per a més de 117.000 alumnes i als concertats 43 milions d'euros per a 27.000 alumnes. La diferència s'explica perquè els imports que reben els centres no són els mateixos segons el cost de la plaça escolar determinat pel Síndic de Greuges, un cost que la consellera ha demanat revisar per tal d'actualitzar-lo.
La preinscripció per als ensenyaments obligatoris serà de 6 al 20 de març per a infantil i primària i del 8 al 20 de març per a l'ESO. La llista amb la puntuació provisional es coneixerà el 17 d'abril, des d'aquell dia fins al 22 es podran fer reclamacions i el 25 d'abril es publicarà la llista baremada. El sorteig serà el 30 d'abril per aquells casos d'empat i la llista d'assignació final es coneixerà el 10 de juny. La matriculació anirà del 18 al 26 de juny.