Els sindicats d'educació i sanitat han convocat dues jornades de vaga pel 25 i 26 de gener. Aquest dimecres, en una trobada conjunta a les portes del Parlament han fet una crida als agents socials, professionals i polítics per salvar "els nostres serveis públics". La portaveu d'USTEC-STEs, Iolanda Segura, ha reiterat que educació va a la vaga després d'anys marcats per la cronificació de les retallades i l'aparició de la covid, que ha implicat un sobreesforç. En aquest sentit, ha retret al Departament d'Educació que, en lloc de reconèixer la tasca dels treballadors del sector educatiu, imposen mesures sense consens. Segura ha detallat els motius pels quals es manifesten, entre els quals ha enumerat la manca d'inversió pública en educació, que se situa en el 2,7% del PIB molt allunyat del 6% que estableix la LEC. Així com el manteniment de les ràtios en 30 alumnes per aula, o el procés d'estabilització incert en el qual es troben els interins. Per la seva banda, el representant de la Mesa Sindical de Sanitat, Xavi Tarragón, ha lamentat que la situació de la sanitat està portant a l'extenuació els professionals de la salut. Ambdós col·lectius interpel·len la societat perquè “si no es fan canvis ara la fallida serà irreparable”.
"Ens hi juguem molt"
Iolanda Segura ha animat tots els sectors de la població civil a sumar-se a la vaga de la setmana vinent. "Ens hi juguem molt. Les retallades en serveis públics afecten a tothom", ha manifestat. Respecte al seguiment de la vaga per part d'Educació, ha reconegut que el fet de portar tant de temps exigint les mateixes coses ha generat un desànim en el col·lectiu, tot i que hi confia. Pel que fa a la mesa sectorial que aquest dijous els sindicats tenen amb el Departament d'Educació ha indicat que aniran a escoltar les noves propostes del Departament, tot i que ha reconegut que ha fet un pas endavant respecte a l'última proposta. En aquest sentit, tal com va avançar a ElNacional, Segura ha assenyalat que malgrat aquests avenços hi ha qüestions crucials que no es resolen.
La portaveu d'USTEC ha tornat a carregar contra el conseller Cambray per unes declaracions que ha fet aquesta setmana sobre l'ordre del calendari, una de les reclamacions dels sindicats. Segura ha criticat que s'hagin d'assabentar a través de la premsa d'aquests avenços, ja que, ells no tenen constància de cap canvi. "Això funciona així, sembla que li agradi fer passos que encara ens enfaden més", ha lamentat.
Línies vermelles de la sanitat
En el cas de la sanitat, lamenten com la crisi derivada de la covid ha demostrat que les successives retallades han provocat que hi hagi "una sanitat que no ens mereixem", que segons denuncien ha portat a l'extenuació els professionals sanitaris. El representant de la Mesa Sindical de Sanitat, Xavier Tarragón, ha advertit que "Catalunya és el segon territori amb més mútues privades de salut". I ha afegit que "la fallida no serà recuperable si no s’actua ara per preservar els serveis públics".
Preguntat per les línies vermelles que marquen els sindicats de la sanitat ha assenyalat l'equiparació laboral i salarial entre tots els sanitaris de Catalunya, que implicaria també millorar les condicions laborals dels treballadors respecte a la resta de l'estat, i en especial, amb altres països de l'entorn. Una altra de les qüestions que consideren primordials és destinar un 25% del pressupost a l'atenció primària. Ha insistit en el fet que la sanitat està col·lapsada, i els treballadors extenuats.