Tradicionalment, el desgel que es produeix en aquesta època de l'any a Alaska deixa imatges d'aigües cristal·lines que es transporten a tota velocitat per rius i rierols. Tanmateix, des de fa uns anys els rius s'estan tenyint de taronja. El motiu? El canvi climàtic. Un estudi mostra que el canvi de color d'aquestes aigües dolces es deu al desgel del permagel, el qual allibera tot de minerals que abans estaven atrapats sota el sòl gelat i ara tenyeixen rius i rierols. 

"És un impacte imprevist del canvi climàtic que estem veient en alguns dels rius més verges del nostre país", ha afirmat Brett Poulin, autor de l'estudi i professor adjunt a la Universitat de Califòrnia Davis, segons recull The Guardian. El desglaç del permagel està exposant minerals a l'oxigen, provocant un fenomen que s'anomena meteorització. Es tracta d'una reacció química que augmenta l'acidesa de l'aigua i dissol metalls com el zinc, el coure, el cadmi i el ferro, el metall més aparent que dona als rius un color taronja rovellat. 

Res succeeix de forma aïllada en un ecosistema. És a dir, el fet que les aigües es tenyeixin de taronja té un efecte que no es limita a un canvi visual. L'estudi destaca la degradació potencial de l'aigua potable i el risc per a la pesca a la zona. Com si es tractés de fitxes de dominó caient una rere l'altre, el fet que les aigües s'oxidin amb aquests minerals, dificulta la vida als vegetals de la zona, que al seu torn posa en risc la supervivència d'altres éssers vius com els peixos o altres animals que depenen del riu, entre els quals s'inclouen els humans. 

Una zona que s'escalfa ràpidament 

L'oxidació és un fenomen estacional, que es produeix a l'estiu, normalment durant el juliol i l'agost, quan el sòl es descongela en més profunditat. Brett Poulin ha apuntat que els investigadors volen entendre millor les implicacions a llarg termini de la química canviant de l'aigua en llocs amb permagel continu, que inclou regions àrtiques com Alaska, Canadà, Rússia i parts d'Escandinàvia. Justament, les zones esmentades es troben a l'Àrtic, una zona que està extremadament afectada pel canvi climàtic. "És una zona que s'està escalfant almenys dues o tres vegades més ràpid que la resta del planeta", alerta al diari britànic Scott Zolkos, un científic de l'Àrtic del Woodwell Climate Research Center.

 

🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!