L'alcalde d'Alcanar (Montsià), Joan Roig, ha assegurat aquest dijous que "semblava que s'acabava el món", en referència al temporal que ahir va assolar aquest municipi, on van caure 252 l/m2 en tres hores, i que ha provocat nombrosos desperfectes. El temporal que va caure ahir a la comarca del Montsià es va acarnissar també a Sant Carles de la Ràpita, on les precipitacions van deixar 142 l/m2.

En declaracions a RAC1, Roig ha indicat que "avui, en sortir el sol, hem patit un bany de realitat. Tothom ha pogut veure les imatges colpidores i l'impacte emocional que suposa veure el teu poble així. Això no s'oblidarà mai: semblava que s'acabava el món".

De manera semblant ha opinat l'alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós, que ha definit el que han viscut amb una paraula: "catàstrofe", i s'ha referit també a les imatges "colpidores" recollides a les xarxes socials. "Avui —ha prosseguit Caparrós— brilla el sol i posa llum al desastre i a la barbaritat dels danys ocasionats per una tempesta inesperada, perquè la previsió no era aquesta".

Al seu parer, ara toca "fer la valoració dels danys i posar al dia places, carrers, habitatges, propietats i els nostres pobles", ha reblat l'alcalde de la Ràpita, que ha assenyalat danys a la via pública, a polígons, equipaments, al Museu del Mar de l'Ebre, així com el desallotjament d'un grup de nens.

Els alcaldes reclamen ajudes

"Ara cal fer balanç i buscar solucions. Esperem que les administracions estiguin al costat dels pobles. Necessitem ajudes extraordinàries, a fons perdut, no subvencions. Ja vam patir les tempestes del 2018, amb uns danys de 600.000 euros, el temporal marí del 2019, i ara aquest del 2021", ha insistit Josep Caparrós.

D'igual manera s'ha expressat Joan Roig, que ha reclamat "ajudes per desastre natural". "El 2018, les ajudes van arribar un any i mig després, quan el xàfec va caure en plena campanya citrícola i va destrossar els camins", ha reblat.

És per això que Roig espera que "les administracions estiguin a l'altura", tenint en compte que el 2018, quan les pluges no van ser tan greus com ahir, van patir danys "per 8 milions".

L'alcalde d'Alcanar ha demanat així mateix "no caure en el descoratjament". "Ho tornarem a fer, però no podem sols", ha clamat.

Escenaris desoladors

Els aiguats a l'Ebre han deixat escenaris desoladors per a moltes famílies que han vist com s'ha inundat casa seva, els seus camps o bé han perdut el cotxe perquè l'aigua se l'ha endut. El telèfon d'emergències 112 ha rebut, fins a les 6 d'aquest matí, un total de 702 trucades per 519 incidències relacionades amb les intenses pluges.

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha lamentat que cap servei meteorològic preveiés les pluges torrencials d'ahir a Alcanar (Montsià), i en declaracions a Catalunya Ràdio ha sortit així al pas de les crítiques d'alguns alcaldes de la zona perquè no se'ls va avisar a temps de l'alerta.

A més, ha celebrat que no hi hagi hagut danys personals, ha relacionat les fortes tempestes amb el canvi climàtic i ha demanat "prudència" perquè l'episodi de pluges "no ha acabat".

Els Bombers de la Generalitat confien que el temporal de pluja, que va assolar ahir principalment Alcanar i que va causar greus inundacions, no es torni a repetir en les properes hores, però mantenen el dispositiu d'emergències fins a aquest matí per si de cas.

Així ho va explicar des d'Alcanar l'inspector de Bombers i cap de la Regió d'Emergències de Terres de l'Ebre, Ricard Expósito, que va assenyalar que el 25% dels avisos rebuts van ser per rescatar persones "en situació de risc".

La possible trajectòria dels xàfecs:

Amb el pas de les hores els xàfecs es podran estendre a Lleida, Ponent, Pirineus i Prepirineu occidental i ocasionar complicacions, sobretot a la zona on el terreny ja es troba saturat per l'aigua acumulada.

Protecció Civil de la Generalitat manté l'alerta del pla Inuncat per les inundacions produïdes per les pluges torrencials que han afectat el Montsià i el Baix Ebre aquest dimecres.

Des de l'organisme continuen demanant a la ciutadania d'aquestes dues comarques que evitin els desplaçaments i que no baixin als pàrquings ni als soterranis dels seus habitatges, sinó que es mantinguin en les plantes superiors.

 

Foto principal: El riu baixant amb força a les Cases d'Alcanar / ACN