El jutge de l'Audiència Nacional que investiga Oleguer Pujol per diverses operacions milionàries ha conclòs que els diners de les seves inversions procedien d'"un lloc comú als seus germans", per la qual cosa s'inhibeix a favor del magistrat que indaga la fortuna de tota la família de l'expresident català.
El magistrat Santiago Pedraz acorda inhibir-se a favor del titular del jutjat d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, José de la Mata, que si accepta la competència acabarà investigant en una sola causa els negocis i la fortuna de l'expresident català, la seva dona i els seus set fills.
Pedraz ha decidit inhibir-se, d'acord amb un informe de l'Agència Tributària que apunta que les inversions del fill menor de Pujol, entre elles l'operació de compravenda de 1.152 oficines del Banc Santander el 2008, es van dur a terme amb diners procedents dels comptes de la seva família, alguns nodrits amb transferències procedents d'Andorra.
D'aquesta forma, el magistrat trasllada també a De la Mata la decisió d'imputar Gabriela i Javier de la Rosa, fills de l'empresari Javier de la Rosa, que la Fiscalia sospita van rebre al costat d'Oleguer Pujol 11,5 milions d'euros de comissions per intercedir en l'operació de compravenda d'oficines del Banc Santander.
Pedraz ha acordat remetre el cas al seu company De la Mata, tal com li sol·licitava la Fiscalia, davant les sospites que els diners que va invertir Oleguer Pujol en les operacions immobiliàries investigades "provindrien d'un lloc comú als seus germans".
L'acte sosté que Oleguer Pujol va utilitzar per finançar les seves aportacions al fons Drago Real -empresa amb la qual el fill de l'expresident català va realitzar les operacions immobiliàries investigades- i d'altres inversions a Panamà els diners procedents d'un compte a Andbank, que entre els anys 1992 fins al 2000 es va nodrir de transferències fins arribar a la suma de 116.000.000 de les antigues pessetes.
L'esmentat compte, afegeix l'acte, es va tancar al desembre del 2010 amb una disposició en efectiu de 100.000 euros, una altra de 73.000 lliures i una transferència de més de 800.000 dòlars a un compte d'un banc d'Andorra.
El magistrat sosté que "almenys deu transferències" rebudes per Oleguer Pujol entre el novembre del 1992 i l'octubre del 1999 procedien de comptes dels quals era titular Jordi Pujol Ferrusola.
A aquests indicis se sumen, segons Santiago Pedraz, un document intervingut al domicili d'Oleguer Pujol -registrat per la Policia Nacional a l'octubre del 2014- que, segons la seva opinió, acreditaria que els diners invertits en les operacions sospitoses procedien dels comptes familiars.
En el seu acte, el magistrat també acorda remetre part de la causa als jutjats d'instrucció de Madrid perquè investiguin per un delicte de frau fiscal Luis Iglesias, exsoci d'Oleguer Pujol i gendre d'Eduardo Zaplana, després de descartar la seva relació amb el delicte de blanqueig de capitals que imputa el menor dels fills de l'expresident català.
De la seva banda, Oleguer Pujol ha mantingut sempre que els diners que va moure en les operacions immobiliàries milionàries que investiga l'Audiència Nacional no li pertanyen, ni a ell ni a la seva família, sinó que són fons d'inversors internacionals que gestiona.
Al costat de la investigació del jutge De la Mata, que indaga la fortuna oculta pels Pujol a Andorra al costat dels negocis del primogènit Jordi Pujol Ferrusola, Oriol Pujol -l'únic membre de la família que es va dedicar a la política- està en espera de judici per cobrar presumptament comissions a canvi d'utilitzar la seva influència per afavorir els negocis d'empresaris afins del sector de les ITV.