Polèmiques declaracions del jutge que ha permès la reobertura dels bars a Euskadi. El magistrat Luis Angel Garrido ha assegurat que els "epidemiòlegs només són metges de capçalera que ha fet un curset" i no s'ha amagat a l'hora d'afirmar que totes les mesures del govern contra la Covid són "aleatòries" i sense resultat. En una tertúlia en Ràdio Popular tan sols hores abans d'emetre la sentència, el jutge va considerar que "no hi ha cap evidència científica" que les restriccions contra el coronavirus funcionin i es va mostrar molt escèptic i va fer broma amb l'evolució del virus.
"L'epidemiologia no està tan avançada com sembla. Posarem un exemple: suposem que a Bizkaia pugen un 2.000% les malalties de transmissió sexual. I arribo jo, el gran epidemiòleg de la zona i dic: 'Molt fàcil. Siguin-se vostès dos anys sense relacions sexuals i baixarà la corba. Ara que et diguin: 'Perquè el virus es redueixi vostè ha de quedar-se a casa, no parlar amb ningú ni fer res de res'. Per dir això ho sabien en l'Edat Mitjana o fins i tot abans als països àrabs. No hi ha doctorat d'això. Per dir que ens quedem a casa... El valor afegit d'aquest feina és molt poc", va explicar.
Per si fos poc, Luis Angel Garrido també ha admès públicament que lluu en el seu perfil de WhatsApp la frase "No more lockdown" ("No més confinament"), el títol d'una cançó de Van Morrison, segons ha revelat la cadena SER. En el seu perfil de WhatsApp es pot llegir l'esmentada frase, amb una foto d'un músic tocant el saxo. El jutge ha declarat a aquesta emissora que és molt seguidor de Van Morrison, que té aquesta frase en el seu perfil des de novembre, des que es va aprovar el segon estat d'alarma, i que podria tenir aquesta cançó com qualsevol altra del cantant.
La sentència
El Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPV) va acceptar cautelarment la petició de les associacions d'hostaleria de permetre reobrir a partir de demà els bars i restaurants dels municipis que es troben en "zona vermella" per l'elevada taxa de contagis per Covid-19. En un interlocutòria emèsa per la Sala Contenciosa Administrativa del TSJPV, es respon així a la petició de mesures cautelars sol·licitades pels hotelers per permetre l'activitat de bars i restaurants en aquestes àrees, per evitar el greu perjudici econòmic que el tancament representa per al sector.
Estima el tribunal que, amb les limitacions d'aforament i amb mesures sanitàries com l'ús de màscares, l'hostaleria "no sembla un element de risc cert i greu per a la salut pública", de manera que des de demà es podran reobrir aquests negocis en tota la Comunitat Autònoma, independentment de la incidència de la pandèmia a cada localitat.
La sala que presideix ja va prendre l'any passat unes altres dues decisions en contra de mesures adoptades pel Govern basc per lluitar contra la pandèmia: a l'agost es va pronunciar inicialment contra avançament a l'una i mitja del tancament de l'hostaleria nocturna -una mesura que quinze dies després el tribunal va acabar acceptant en augmentar els focus de contagis-, i a l'octubre va rebutjar la restricció de les reunions socials a sis persones per entendre que es limitaven drets fonamentals.
Restauradors de Barcelona recorreran les restriccions després de la decisió del País Basc
Davant d'aquesta decisió, el Gremi de Restauració de Barcelona presentarà un recurs contenciós administratiu contra la resolució dictada per les conselleries de Salut i Interior de la Generalitat que restringeixen l'horari i aforament de la restauració i que està vigent des d'aquest dilluns, després de la fallada|decisió|error al País Basc. El Gremi pretén demanar la suspensió cautelar de les restriccions que permeten que bars i restaurants obrin 6,5 hores al dia i amb un aforament màxim del 30% per frenar els contagis de coronavirus, segons ha explicat aquest dimecres en un comunicat.
El director del Gremi, Roger Pallarols, ha argumentat que el recent pronunciament del Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPB) --que ha suposat la reobertura de l'hostaleria al territori-- "hauria de fer reflexionar els magistrats" del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). "El mal que estan causant les restriccions és desproporcionat, sobretot si tenim en compte la seva eficàcia més que dubtosa a l'hora de contenir la pandèmia", ha defensat Pallarols, la institució del qual ja ha presentat altres recursos que han estat denegats, en paraules del Gremi, de forma sistemàtica.
A més, Pallarols ha criticat que alguns membres del Govern hagin desautoritzat, segons ell, el tribunal basc, i ha sentenciat: "Correspon als tribunals confirmar que l'actuació de l'administració s'ajusta a la legalitat".
Imatge principal: El jutge Luis Angel Garrido / CGPJ