La destitució del cap dels Mossos, el comissari Josep Maria Estela, ja havia arribat al Parlament de Catalunya. Va ser en una pregunta ràpida que el conseller d’Interior, Joan Igansi Elena, va respondre durant un sessió de control al Govern a l’hemicicle. En menys de dos minuts el conseller va tornar a repetir el missatge que ja havia fet setmanes abans, assegurant que si bé no permetria ingerències polítiques en l’operativa dels Mossos tampoc permetria ingerències policials en les decisions que han de ser polítiques. Aquest dimarts, però, ha comparegut a petició pròpia a la Comissió d’Interior del Parlament per explicar la destitució d’Estela i el nomenament del comissari Eduard Sallent com a cap del cos. Elena ha justificat la destitució d’Estela per les “diferències constatades” entre el cap del cos i la direcció de la conselleria, assegurant que es volia apostar per una Prefectura més coral i que el “ritme de feminització” que volia impulsar Interior havia xocat amb el ritme d’Estela.

Segons el conseller, en una societat on el 51% de la població són dones, “no és admissible” que això no tingui traslladat als cossos de seguretat, defensat el model de quotes que s’ha aplicat en els processos de selecció de l’escala bàsica i per l’elecció de quatre comissaries. Amb l’objectiu de revertir aquesta situació, per augmentar el 21% de dones que formen part del cos dels Mossos d’Esquadra, Elena ha assegurat que treballaran en aquesta línia per aconseguir un cos de Mossos que s’assembli més a la societat a la qual serveixen. Amb tot, però, ha insistit que aquesta línia estratègica era compartida amb el comissari Estela si bé l’antic cap del cos i el conseller “vam discrepar sobre el ritme”, fent referència al ja explicat enfrontament entre els dos per l’elecció dels nous comissaris. Elena també ha detallat tot el procés per escollir els sis nous comissaris; quatre dones i dos homes.

“Calia un relleu per poder continuar avançant”

El conseller d’Interior, alhora, ha defensat que manté una relació bona a escala professional i personal, i ha recordat que la destitució “no ha estat fàcil”, però que en tenia “l’obligació”; “calia un relleu per poder continuar avançant”, ha assegurat davant dels diputats de la Comissió d’Interior.

Elena també ha defensat que el model de direcció també havia generat discrepàncies amb Estela. Des d’Interior es va dissenyar una cúpula coral amb el comissari en cap, el comissari Sallent, la intendenta Rosa Bosch i la inspectora Montserrat Escudé, però que no va acabar de funcionar. Elena ha insistit a mantenir aquest model de direcció “coral” i ha lamentat que aquest model “generi resistències” però que ell, com el seu equip, ha vingut a “transformar les polítiques de seguretat” i que si bé seria més fàcil “apoltronar-me en el càrrec”. "Des de la nostra visió progressista i d'esquerres, governem per canviar tot allò que no ens agrada, tot allò que pot millorar", ha puntualitzat el conseller.

Comissió d'Interior Joan Ignasi Elena compareixença / Foto: Montse Giralt
El conseller Joan Ignasi Elena al Parlament de Catalunya / Foto: Montse Giralt

Canvi de model de direcció

Elena assegura que amb el relleu d’Estela es continua amb una Prefectura “coral”, tot i que ara només de tres persones -Sallent, Bosch i Escudé. "Les organitzacions piramidals són del passat. Hem iniciat un canvi de cultura organitzativa, més adaptada als nostres temps", ha assegurat. És una obsessió del conseller que la direcció del cos sigui plural i fugint de les figures unipersonals. Fins i tot, el conseller ha assegurat que quan va fer cessar Trapero no va crear una nova figura de major i ha apostat per una estructura no piramidal que en el capdamunt del cos hi hagi un equip i no una persona.

I aquí, en aquest tipus d'organització, el conseller ha defensat que sí que hi ha "orientació política", defensant el seu mandat, "fugint d'ingerències polítiques". "Poden estar d'acord o no amb aquest model", ha assegurat el conseller, si bé ha recordat als diputats, que s'ha mostrat molt durs amb el relleu d'Estela, que aquesta decisió és "intransferible" a un conseller d'Interior "en un país democràtic".

 

La bona feina dels Mossos

El titular d'Interior també ha aprofitat la seva compareixença a la comissió per destacar la bona feina que fan els 18.000 agents dels Mossos, esperant també que es pugui arribar als 22.000 policies gràcies a l'acord que es va fer amb l'Estat en l'última Junta de Seguretat de Catalunya, i els avenços que s'han fet guanyar competències com en la investigació en l'àmbit antiterrorista o transfronterer.