El brot de sarna a l’Hospital Sant Joan de Reus ha afectat ja un total de 35 treballadors. Aquest dilluns se n’han diagnosticat nou casos més en el marc del tractament preventiu que s’està oferint a la plantilla. Segons ha explicat el director del centre, Òscar Ros, aquesta era una xifra “esperable” atès el temps d’incubació de la malaltia —entre dues i sis setmanes—, però es confia que ja estigui arribant al seu “punt àlgid”. Tot i que encara no s’ha localitzat la font inicial de contagi, se sospita que la sarna va arribar a Urgències a través d’un pacient i que després s’hauria traspassat al personal mitjançant les bates. De fet, durant tot l’any passat el centre va diagnosticar 25 persones afectades per la malaltia en aquest servei de l’hospital i, segons la direcció, hi ha coincidències entre pacients tractats a principis de novembre i el possible inici de la infestació.
Aquest dilluns, la unitat de vigilància de la salut ha tractat preventivament més de 200 professionals de l’hospital, entre els quals s’han diagnosticat nou casos més de sarna. La gran majoria corresponen a personal de l’àrea d’Urgències, tret d’una treballadora de l’àrea quirúrgica que és parella d’un treballador del servei d’Urgències. Tot i que en aquest cas la transmissió s’hauria produït en l’àmbit familiar, l’hospital ha ampliat els tractaments preventius al personal de la unitat de Cirurgia. En aquest sentit, aquest dimarts es tractaran més d’un centenar d’empleats d’ambdues unitats. Cal recordar que el protocol també s’està aplicant en els familiars o en aquelles persones que conviuen amb els professionals diagnosticats.
La investigació engegada conjuntament per l’hospital i Salut Pública per tal de localitzar l’origen de la infestació continua en marxa. El centre ha confirmat que, durant l’any passat, va diagnosticar sarna en 25 pacients que estaven sent tractats a l’àrea d’Urgències. Alguns d’aquests casos es van produir al novembre, per la qual cosa es treballa amb la hipòtesi que un d’ells esdevingués la “porta d’entrada” de la malaltia en aquesta unitat del centre hospitalari.
En paral·lel, el centre manté el reforç de les mesures d’higiene i de renovació obligatòria de la vestimenta laboral. La sarna té un tractament efectiu que fa que, des del moment en què es comença a aplicar el tractament tòpic —una pomada—, l'afectat deixi de ser contagiós. Per això, els treballadors que s'han sotmès al tractament continuen treballant. La malaltia produeix picors i sol afectar les mans i el tronc, tot i que pel mateix contacte també es pot passar a la resta del cos.