Un dels grans canvis d'Elon Musk a X (Twitter) ha estat que els comptes verificats depenguin del fet que els usuaris paguin i no de què la companyia verifiqui la identitat de les persones. En pagar, els usuaris compten amb certs privilegis com, per exemple, escriure tuits més llargs, i també tenen més visibilitat. Tanmateix, la possibilitat que tothom pugui estar verificat si paga, lluny de ser la panacea de la igualtat que prometia Musk, ha esdevingut un terreny fèrtil per la desinformació. Des de la Unió Europea (UE) s'ha advertit a la companyia que pot enfrontar multes significatives perquè el seu sistema de verificació pot ser enganyós i incompleix la llei de serveis digitals. En la seva línia habitual, Musk ha decidit respondre a la UE de forma pública i assegurant que el persegueixen per defendre la llibertat d'expressió. 

"La Comissió Europea va oferir X un acord secret il·legal: si censurem el discurs en silenci sense dir-ho a ningú, no ens multarien", ha afirmat Musk en un tuit. Cal recordar que el sistema de pagar per tenir privilegis a la plataforma ha estat plantejat pel multimilionari com un moviment en favor a la llibertat d'expressió. Musk ha promès que respondrà a la UE i ha amenaçat amb els tribunals: "Esperem una batalla molt pública a la cort", ha sentenciat el magnat. 

A més dels verificats

Per la seva banda, les conclusions preliminars de la Comissió Europea sobre l'activitat de la plataforma de Musk apunten que infringeix la llei entres àmbits enganyar els usuaris donant marques blaves, abans una manera de senyalitzar la fiabilitat d'un compte, a comptes poc fiables; no donar als investigadors accés a dades disponibles públicament, com ara publicacions; i executar una biblioteca de publicitat inadequada, que impedeix als investigadors examinar els anuncis, inclosos els deliberadament enganyosos, a la plataforma, segons informa The Guardian. "En el passat, els xecs blaus solien significar fonts d'informació fiables. Ara amb X, la nostra visió preliminar és que enganyen els usuaris i infringeixen", ha lamentat Thierry Breton, qui ha estat Comissari de Mercat Interior de la UE. 

Així doncs, malgrat que Musk s'està centrant en les reclamacions que fa la UE per una de les seves apostes empresarials, la companyia té més fronts oberts. De fet, cal sumar-li un més, ja que la Comissió Europea encara estudi si X (abans Twitter) ha infringit la llei de serveis digitals al no fer front al contingut il·legal i la desinformació que campa per la seva pàgina. 

Tot i que en el seu tuit, Musk sosté que la resta de companyies de xarxes socials se sotmeten a la UE i ells són els únics perseguits, no és així. Tiktok i Meta (incloent-hi Instagram, Facebook i WhatsApp) també estan en el punt de mira de la UE, que es vol assegurar d'implementar la seva legislació en matèria digital. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!