Els Mossos d'Esquadra s'han mostrat aquest dimecres "sorpresos" per l'ofici que ha remès la Policia Nacional als ajuntaments, demanant-los que extremin les mesures de seguretat aquest Nadal a les zones més freqüentades, després de l'atemptat en una fira de Berlín.
El portaveu de la policia catalana, Xavier Porcuna, ha indicat en roda de premsa que l'àmbit de la seguretat ciutadana i la prevenció és una competència de la Conselleria d'Interior i la Generalitat fixada en l'Estatut i que exerceixen els Mossos, en el marc del programa operatiu específic antiterrorista que s'aplica des del 2015, quan es van produir els primers atemptats a França.
Porcuna ha demanat "tranquil·litat" a la ciutadania perquè l'amenaça terrorista no ha canviat a Catalunya després de l'atemptat de dilluns passat en una fira nadalenca de Berlín, i ha recordat que el nivell d'alerta es manté en quatre sobre cinc.
Així, sobre l'ofici de la Policia Nacional, Porcuna ha dit que no té "cap informació operativa, tàctica o d'intel·ligència estratègica que indiqui que a Catalunya hi hagi cap amenaça concreta cap a un punt de la geografia ni un punt d'interès o possible objectiu".
L'ofici que ha enviat la Comissaria General de Seguretat de la Policia Nacional als caps superiors insta els ajuntaments a extremar les mesures de seguretat bloquejant accessos de les zones més freqüentades durant les festes nadalenques amb pilons, grans suports per a testos i cotxes patrulla.
També demana d'extremar la vigilància en "dies tan assenyalats" com Nadal, Nit de Cap d'Any i el vespre del 5 de gener, durant el transcurs de les cavalcades de Reis.
No de "forma sistemàtica"
El portaveu dels Mossos ha assegurat que s'està treballant "des de fa setmanes" a nivell de coordinació i anàlisi per compartir la informació necessària, a fi de detectar els riscos existents en col·laboració amb policies locals en punts d'interès com les fires nadalenques.
A més, ha rebutjat que estiguin estudiant col·locar elements físics en els accessos a espais molt freqüentats com ha fet França "de forma sistemàtica", però sí que analitza determinats espais a protegir amb diferents mesures, si bé no ha volgut concretar els llocs amb més risc.
Així, la policia catalana està estudiant "la mesures més adequades de contenció" -com suports per a testos, pilons i barreres de formigó, les anomenades 'New Jersey'- en funció de l'espai, del nombre de persones i del nivell d'amenaça de cada moment, ha precisat.
Barreres de formigó a Barcelona
A la pregunta de si a Barcelona podrien instal·lar-se barreres de formigó, Porcuna ha afirmat que "és possible" que es col·loquin en alguna fira, encara que ha insistit que el substancial és que no hi ha cap canvi d'informació que pugui espantar la població.
"Ja estem tenint en compte totes les qüestions de mobiliari urbà, la necessitat de posar mitjans de contenció física perquè hi hagi menor vulnerabilitat en cas que algú vulgui fer mal", ha assenyalat, encara que ha volgut deixar clar que no s'està fent com a conseqüència de l'atac de Berlín.