El temporal de pluja ha omplert els pantans catalans fins al 18,1%. Les precipitacions del cap de setmana han suavitzat una mica la greu situació de sequera que viu el país des de fa anys. Segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), en data de dilluns, les conques catalanes sumen un total de 126,2 hectòmetres cúbics. Les precipitacions van afectar sobretot municipis del Pirineu lleidatà, i van deixar més de 100 litres per metre quadrat a les localitats d’Espot i Alins. De fet, diumenge Protecció civil desactivava l’alerta del pla Inuncat per risc d’inundacions a causa de les pluges intenses que van començar el divendres a la nit. La pluja del cap de setmana ha anat especialment bé per revertir la situació dels pantans catalans, que a causa de la sequera van arribar a estar per sota del 16%, fet inèdit que va fer que la Generalitat decretés la fase d’emergència.
L’estat dels embassaments fa un any
Fa un any, l’estat dels embassaments era millor que l’actual malgrat les pluges dels darrers dies. L'abril del 2023 les conques catalanes emmagatzemaven 175,1 hectòmetres cúbics, el que equival a un 25,5% de la seva capacitat total i gairebé un 7,4% més que aquest dilluns. Fa cinc anys, els embassaments acumulaven 485,5 hectòmetres cúbics i, fa 10 anys, 529,4 hectòmetres cúbics.
L’embassament amb més aigua és el de Susqueda
Segons dades facilitades per l'ACA, l’embassament de Catalunya que actualment té més aigua és el de Susqueda, amb 60,5 hectòmetres cúbics. Malgrat tot, la conca es troba lluny d’acumular la seva capacitat màxima: el dia d'avui només aplega el 26% d’aigua que pot emmagatzemar. La segona posició, per hectòmetres cúbics acumulats, l'ocupa la conca de la Baella, a Cercs, amb 28 hectòmetres cúbics. En tercer lloc, hi ha la Llosa del Cavall, a Navès, amb 16,5 hectòmetres cúbics acumulats. El pantà de Sau, a Vilanova de Sau, continua sent el més afectat per la sequera amb només 3,8 hectòmetres cúbics.
Per percentatges, els embassaments més plens amb capacitat superior a dos hectòmetres cúbics a Catalunya són el de Foix, a Castellet i la Gornal, amb un 60,7% de capacitat; seguit del de Sant Ponç, a Clariana de Cardener, amb el 31,2%, i el de Susqueda, a Osor, amb el 26%.
L’episodi de pluges no ha acabat
L’episodi de pluges que va començar divendres encara no ha acabat, asseguren els meteoròlegs, que indiquen que s’allargarà uns dies més. Les precipitacions continuaran durant la setmana amb aiguats, tempestes i calamarsades cada dia, sobretot a les tardes i al nord i est; amb una temperatura fresca que seguirà a ratlla, per sota de la mitjana tota la setmana passada. Cap al cap de setmana que ve la situació podria suavitzar-se una mica.