La situació de sequera que Catalunya arrossega des de fa més de dos anys no sembla que hagi de millorar en el curt termini. Malgrat que les pluges del maig i el juny van donar una mica de marge als pagesos i van allunyar les restriccions d'aigua, les elevades temperatures i la manca de precipitacions al llarg del juliol i agost han tingut un greu impacte en els pantans. L'aigua acumulada a finals de la primavera s'ha evaporat, i aquest dissabte, els embassaments de les conques internes de Catalunya registren un nou mínim que resulta alarmant: de mitjana, no superen el 25% de la capacitat total, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). En concret, se situen en el 24,96%, 14 punts i mig menys que l'any anterior en la mateixa data, quan estaven en el 39,54 %. Es preveu que amb l'arribada d'una nova onada de calor, la xifra disminueixi encara més, fins a situar-se en nivells del 2008.
Riudecanyes, l'embassament més crític
Dels deu embassaments de les conques internes de Catalunya, cap es troba per sobre del 50%, però hi ha diferències entre uns i altres. Així, els que es troben en una situació més crítica són el de Riudecanyes, amb un 4,94% de la capacitat, quan fa un any estava en el 28,6 %; i el de Siurana, amb un 5,33%, gairebé la meitat que l'any anterior, quan estava en el 9,57%. El Darnius-Boadella també ha perdut la meitat de l'aigua respecte a l'agost del 2022, si llavors era del 36,80%, ara es troba en el 18,33 %. Els embassaments de Sau i de la Llosa del Cavall tampoc no superen la mitjana, amb un 20,42 % i un 24,70%, però la pèrdua ha estat més gran en el cas del primer, ja que la reserva d'aigua ha baixat 17 punts, mentre que en el cas del segon la baixada ha estat de 6 punts en un any.
Per sobre de la mitjana es troben el pantà de Susqueda, al 25,9 % de la capacitat; la Baells, amb un 33,29%; Sant Ponç, amb un 36,68% i el Foix, amb un 49,96%. Tot i que el percentatge actual sigui superior en el cas d'aquests embassaments, la reducció d'aigua ha estat especialment pronunciada en alguns d'ells. Així, per exemple, el nivell del Foix ha baixat 27 punts, i el de Sant Ponç, 25.
La situació és una mica millor als embassaments de les conques de l'Ebre, però amb un 35,4%, continuen estant en nivells força baixos. Guiamets es troba al 5,1%, Canelles al 12,33%, Rialb al 17,6%, Oliana al 36,5%, Talarn al 50,1%, Camarasa al 56,07%, Cavallers al 62,4%, Baserca es troba al 73,75%, Terradets al 95,25% i Riba-roja d'Ebre al 97,9%.
Estat d'emergència a 24 municipis
El director de l'ACA, Samuel Reyes, ja va advertir a principis de mes que "després de trenta mesos de sequera, perquè plogui dos mesos no ha desaparegut el risc". Així s'expressava el passat 2 d'agost després d'activar per primera vegada a Catalunya l'alerta màxima per una crisi hídrica. Es va declarar l'estat d'emergència per sequera de l'aqüífer de Fluvià Muga i a l'embassament de Riudecanyes, que afecten 24 municipis de l'Alt Empordà i el Baix Camp. Això implica restriccions per a la ciutadania com ara una dotació màxima de 200 litres per habitant i dia.