Les darreres pluges, en alguns casos acompanyades d’inundacions i calamarsades, poden confondre la percepció de què els embassaments s'estan omplint i la sequera està remetent, però res més lluny de la realitat. Els embassaments de les conques internes i del sistema Ter -Llobregat segueixen baixant les seves reserves aquest estiu, després que van tenir una bombolla d’oxigen la passada primavera amb les precipitacions d’abril, maig i juny. Actualment, Catalunya es troba en fase d’alerta per sequera, però la situació segueix sent crítica en moltes àries i si durant la tardor no es produeixen episodis de pluja sostinguda per millorar les reserves dels embassaments, els experts ja vaticinen que tornarem a l’estat d’excepcionalitat. La carpeta de la sequera, precisament, ha estat la més calenta del traspàs que s’ha escenificat avui entre la nova consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, i el conseller sortint David Mascort.

Silvia Paneque i David Mascort (ACN)
Sílvia Paneque i David Mascort (ACN)

 

Traspàs de cartera amb Mascort

Tot i que els consellers del govern de Salvador Illa van realitzar l’intercanvi de carteres el passat 12 d’agost, el període vacacional ha retardat el traspàs d’alguns departaments. Així, Paneque va rebre la setmana passada el traspàs del Departament de Territori, que fins ara era responsabilitat d’Ester Capella, i aquest dimecres ha rebut la cartera de Transició Ecològica, que fins ara estava inclosa en el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural del que era titular David Mascort. La nova superconsellera ha agraït al conseller Mascort “un traspàs d’informació modèlic i detallat. Se m’han traslladat tots els reptes, amb especial menció a la sequera”, ha assenyalat Paneque. En efecte, la consellera i portaveu del govern d’Illa ha rebut una patata calenta que haurà d’afrontar de manera immediata. La situació és especialment crítica en algunes zones del país, com el Priorat, una de les més castigades per la sequera, i on aquests dilluns s’han produït més talls que afecten l’aigua de boca.

Descens preocupant

L’estat dels 9 embassaments de les conques internes de Catalunya es troben al 31,66% de la seva capacitat, i en concret, els cinc (Sau, Susqueda, la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç) que formen el sistema Ter-Llobregat, que proveeix d’aigua a 202 municipis que es troben a l’àrea de Barcelona i Girona, es troben al 33,50% de les seves reserves, uns nivells que reflecteixen la situació preocupant en termes de reserves hídriques. Les pluges de primavera van arribar a alleugerar la crisi hídrica i el 18 de juny els pantans del sistema del Ter-Llobregat es van anar omplint i van arribar al 38,5%. Va ser quan el Govern va anunciar que es trobava en condicions de passar de fase i deixava enrere l’excepcionalitat per entrar en alerta, que és la fase més fluixa de restriccions d’aigua. 

Sau, del 44% al 21,38% 

Quatre dies abans, el 14 de juny, per exemple, el pantà de Sau, icona de la sequera, va superar per primer cop el 40% de la seva capacitat, i va arribar al voltant del 46% el 24 de juny, quan el 2 de març havia arribat a estar a l'1,03%, el mínim històric des que el pantà es va inaugurar el 1962. A dia d’ahir, Sau es trobava en el 21,38% de la seva capacitat (35,33 hm³ d’un volum màxim de 165,26 hm³). Un altre exemple del descens de les reserves en els darrers dos mesos, a causa de la manca de pluges sostingudes i dels episodis de calor, és el del pantà la Baells, que va ser notícia el 20 de juny, quan va superar el 50% de la seva capacitat per primer cop en dos anys (50,292%). En aquest temps, la Baells ha baixat sis punts i es troba actualment al 44,15%. Aquest descens de les reserves d’aigua de les conques internes s’ha fet d’una manera sostinguda, després d’un mes de juliol sec, i a principis del mes d’agost ja havia baixat fins al 33,81%, dos punts més de les reserves que tenen ara.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!