Els embassaments del sistema Ter-Llobregat continuen a l'alça i s'apropen al 27%, davant del 25,15% de fa un any. Es tracta de l'última actualització de l'estat dels pantans de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que mostra que els embassaments que abasteixen d'aigua els entorns de Barcelona i Girona han arribat als 163,87 hectòmetres cúbics d'aigua (26,77% de capacitat). L'augment es deu a les pluges registrades a Catalunya fa unes setmanes, que han fet pujar la capacitat dels pantans d'aquest sistema —que havien arribat a estar al 14,8% el 8 i 9 de març d'enguany, el seu mínim històric.

💧 Així queden les restriccions d'aigua en sortir de l'emergència per sequera
 

De manera similar, els embassaments de les conques internes catalanes també han pujat fins al 25,49%, tot superant el nivell de fa un any (25,21%). Concretament, el pantà de Darnius-Boadella es troba al 16,83%; el de Sau, al 18,45%; el de Susqueda, al 26,25%; el de la Baells, al 40,46%; el de la Llosa del Cavall, al 24,91%; el de Sant Ponç, al 32,88%; el de Foix, al 63,97%; el de Siurana, al 2,65%; i el de Riudecanyes, al 2,59%. 

Sortida oficial de la fase d'emergència

Segons les dades de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), els embassaments de la conca de l'Ebre es mantenen al 74% (amb 5.769 hectòmetres cúbics). Fa un any, la situació era del 50,7% de la capacitat total (3.957 hectòmetres cúbics), mentre que la mitjana dels últims cinc anys és del 75% (5.853 hectòmetres cúbics). És a dir, que la reserva d'aigua embassada no supera la mitjana dels últims cinc anys, però es troba per sobre de la xifra de l'any passat i del mínim registrat el 2023. 

L'alça dels embassaments del sistema Ter-Llobregat coincideix amb la sortida oficial de la fase d'emergència per sequera aquest dilluns, un cop el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) ha publicat la resolució que així ho determina. Així, aquest sistema que engloba 202 municipis torna a la fase d'excepcionalitat, cosa que permet relaxar algunes restriccions. Grosso modo, la dotació d'aigua per habitant i dia torna a ser de 230 litres, mentre que fins ara era de 200. La fase d'emergència es va declarar el passat 1 de febrer i s'ha allargat durant una mica més de tres mesos, fins que el Govern va decidir dimarts passat aixecar-la després d'observar l'increment de les reserves als pantans per les pluges de l'abril.

Barcelona reprèn el reg de supervivència

En aquesta línia, l'Ajuntament de Barcelona reprèn el reg de supervivència de l'arbrat i plantes arbustives amb aigua potable en horari nocturn aquest dilluns. Malgrat el canvi d'emergència a excepcionalitat, el consistori ha explicat que es manté el dispositiu de reg amb aigua freàtica en torn de matí, amb el qual s'arriba a un estalvi del 50% de l'aigua potable que usa per regar tota la ciutat. També ha garantit la plantació d'arbustos i arbres a les obres d'urbanització de carrers que incorporen un sistema de reg gota a gota o amb aigua freàtica i permet el reg de supervivència amb regadora als horts urbans, tant públics com privats. De la mateixa manera, es manté els plans d'estalvi d'aigua engegats als centres esportius municipals.

Les piscines municipals es mantindran obertes perquè totes disposen de sistema de recirculació de l'aigua, condició indispensable per fer l'emplenat amb el mínim d'aigua necessari que estableix l'ACA. La neteja dels carrers es continuarà fent amb aigua freàtica, les fonts ornamentals de la ciutat seguiran tancades i es continuarà sense regar les zones de gespes, prats i plantes de temporada dels parts i jardins de la ciutat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!