L'entorn del rei Joan Carles està preocupat pels interrogants sobre la fortuna que l'emèrit amaga en paradisos fiscals i la investigació oberta per la justícia suïssa. Una preocupació que no sembla que comparteixi el mateix implicat, segons han explicat fonts del seu entorn a El Mundo.
Silenci i tensió
De moment, la persona sobre qui se centren totes les mirades, totes les sospites i també moltes acusacions, segueix en silenci. "No pot fer res, davant del judici públic és invisible; un rei no pot sortir a parlar a les televisions", lamenten en l'entorn pròxim a Joan Carles, traslladant així el sentiment que aquest els expressa i que ells, sota la condició d'anonimat, han volgut revelar.
Persones de la seva estreta confiança amb qui ha contactat aquest diari parlen del "profund malestar", la "decepció" i sobretot la "impotència" que tenallen el rei emèrit. Ells asseguren, no obstant això, no sentir-se enganyats; admeten que Joan Carles I "no va ser tan net com havia de ser-ho", com ho demostren els documents que han sortit a la llum amb la seva firma i que venen a confirmar sense gènere de dubtes que va amagar una fortuna en un paradís fiscal.
El seu entorn reconeix que el seu gran error va ser ocultar al fisc espanyol un dels múltiples i fabulosos regals de l'Aràbia Saudita: 65 milions d'euros. Un regal que, com altres de rebuts durant el seu regnat —les fonts posen com a exemple la casa-palau de La Mareta, a Lanzarote, regal del rei Hussein de Jordània—, tenia obligació de lliurar al Patrimoni Nacional.
Però insisteixen en la versió del monarca emèrit que aquests diners —els 65 milions que va traspassar a la llavors amant, l'empresària alemanya Corinna Larsen— "no eren el pagament d'una comissió per l'adjudicació, amb un descompte de preu per als saudites, dels contractes de la línia de l'AVE de Medina a La Meca." L'adjudicació es va tancar per un import de gairebé 7.000 milions d'euros.
Més "agraïments"
Els pròxims al monarca prefereixen donar veracitat a la versió del regal com a prova d'"agraïment" —una de les múltiples— per part de la família reial saudita per l'"amistat pública" que sempre els va oferir el rei d'Espanya, fins i tot en els moments en què el règim de Riad era internacionalment criticat amb duresa per la seva absència total de respecte als drets humans.
Per a les fonts consultades, el més lamentable d'aquest cas és la indefensió en la qual la Casa del Rei ha deixat Joan Carles. "L'han abandonat a la seva sort amb la pretensió de blindar així Felip VI, però pot ser que s'estiguin equivocant, perquè una amant ofesa i cobdiciosa que pretén defensar-se atacant és una bomba de rellotgeria".