Emotiu homenatge a la castellera ferida a la diada de Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès, hores després de la caiguda. La Colla Vella dels Xiquets de Valls, a la qual pertany la Mia —la noia que ha patit l'accident—, ha fet un pilar de cinc per acomiadar la diada d'enguany i l'enxaneta ha mostrat a la plaça la funda del seu casc. El gest ha estat molt aplaudit pels presents, que també han traslladat el seu suport a la nena, la família i als membres de la colla.
En declaracions a La Xarxa, un dels membres de la colla, Llàtzer Magrinyà, ha explicat que han pres la decisió de fer l'homenatge "tan bon punt han arribat notícies de Barcelona que el TAC i les proves que havien fet havien anat bé". "Necessitàvem saber que la Mia estava bé, o que no era més greu del que ens pensàvem. Amb el fet de saber-ho ja hem dit 'bé, va, intentem el pilar de vuit i que sigui l'alegria final'. No ens hem sortit d'acabar d'encaixar el quart amb les manilles i bé, l'hem desmuntat", ha relatat.
Abans, un altre membre de la colla, Joan Ibarra, també ha assenyalat a La Xarxa que un accident com aquest "afecta moltíssim la colla". Tanmateix, ha insistit en el fet que fa més de 230 anys que fan castells i més de 150 que van a Vilafranca. "Per nosaltres fer castells és la vida, és viure, és sentir que formes part d'una cosa molt important i que la història que portem ens avala en tot el que estem fent. Venir a Sant Fèlix, portar la camisa de la Colla Vella i seguir representant el fet casteller és únic i no hi haurà res que pugui violentar això", ha assegurat, abans de deixar clar que "qualsevol persona que pugui posar en dubte la seguretat dels castells va errada".
"Hem demostrat en més de 200 anys d'història, en més d'11.000 castells que s'aixequen cada dia, en més de 15.000 castellers que participen dia a dia, any a any, a les places, que és una activitat extremadament segura, però que hi ha risc. Avui hem vist que hi havia risc i que pot ser que passin coses. Aquestes coses passen", ha dit Ibarra. En aquesta línia, el casteller ha reiterat que tothom sap "que hi ha un risc": "Els pares de la canalla sabem que hi ha un risc quan fem pujar els nostres nens. És un risc que sabem que és assumible. Jo vaig començar amb 8 anyets i ara ja en tinc uns quants més i segueixo fent castells. Hi ha poques activitats al món, jo diria que cap, que pugui englobar els valors i tot el sentiment que té el fet d'aixecar castells. I que per molts d'anys sigui".
L'estat de salut de la castellera
En declaracions a l'ACN aquest divendres a la tarda, el cap de la Colla Vella, Manel Urbano, ha reconegut que ha passat "el pitjor que pot passar, que és que la canalla prengui mal". Pel que fa a l'homenatge, ha dit que intentat acabar l'actuació "dignament", que és el que la castellera creuen que voldria. Ara com ara, però, la prioritat és que la noia es recuperi "bé" i "al màxim de ràpid possible". "Hauria estat la primera a voler fer castells", ha explicat, alhora que ha avançat que a escala mèdica "les coses estan anant amb una certa normalitat", tot i que el pronòstic definitiu no se sabrà fins "d'aquí a uns dies":
La nena ha estat traslladada en helicòpter en estat greu però estable a l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i ha estat ingressada amb una fractura de crani a la Unitat de Cures Intensives (UCI), on ha passat la tarda d'aquest divendres. Ha estat intervinguda quirúrgicament i es troba estable, segons ha explicat la Colla Vella en un comunicat d'aquest divendres vespre. Els castellers han afegit que el pronòstic i l'evolució de la menor no es podran saber fins que no passin de 24 a 48 hores des del moment de l'atenció mèdica.