Especialistes en mamífers marins de l'Oceanogràfic de València i dels aquaris americans de Georgia Aquarium i SeaWorld, han dut a terme un arriscat operatiu internacional per rescatar amb èxit dues belugues del Delfinari NEMO de Khàrkiv, a Ucraïna, i traslladar-les a l'aquari valencià. Khàrkiv, devastada per la guerra, suporta bombardejos freqüents a menys d'un quilòmetre de distància de l'aquari NEMO i aquesta operació de rescat, "molt complexa" i d'"alt risc", que ha requerit diversos mesos de preparació, ha implicat nombrosos desafiaments i ha requerit cooperació internacional. Ha estat tal la magnitud i complicació d'aquest rescat que el diari The New York Times li ha dedicat un article que assegura que aquest ha estat "el rescat d'un mamífer més complex que s'ha fet mai".

El llarg viatge de Plombir i Miranda

Els animals, un mascle de 15 anys anomenat Plombir i una femella de 14 anys anomenada Miranda, van arribar a l'Oceanogràfic de València durant la nit del 18 de juny en unes condicions de salut delicades després d'un llarg viatge des de la zona de conflicte, segons informa l'aquari valencià en un comunicat. L'evacuació de les belugues va començar amb un trajecte de 12 hores per carretera des de Khàrkiv fins a Odessa, on els cuidadors ucraïnesos es van reunir amb els equips de l'Oceanogràfic, de Georgia Aquarium i de SeaWorld, que van realitzar els primers controls veterinaris. Després de la revisió, van reprendre el viatge fins a la frontera amb Moldàvia. Un avió, especialment contractat per a les belugues i en el qual van viatjar sis experts internacionals en cura animal, ha completat amb èxit el seu trasllat fins a València després de cinc hores de vol.

Un aquari únic

L'Oceanogràfic és l'aquari més gran d'Europa i l'únic del continent que compta amb belugues a les seves instal·lacions. A més, és el centre de conservació marina més proper a Ucraïna i està acreditat pels organismes internacionals més rigorosos en matèria de benestar animal. Les belugues romandran inicialment en àrees que no són accessibles ni visibles al públic i quan estiguin totalment recuperades i adaptades s'uniran a Kylu i Yulka, les belugues residents de l'Oceanogràfic de València.

"La guerra a Khàrkiv ha provocat escassetat d'aliments, energia i medicaments i, amb això, l'aquari NEMO ha vist minvada la seva capacitat de garantir la màxima cura dels seus animals. Aquesta escassetat de subministraments tècnics ha complicat també la logística del rescat", comenta Daniel García-Párraga, director d'Operacions Zoològiques de l'Oceanogràfic de Valencia. "Les belugues presentaven una condició corporal subòptima per emprendre aquest tipus de viatges, però si haguessin continuat a Khàrkiv, les seves possibilitats de supervivència haurien estat molt escasses", afirma García-Párraga.