El sector de l'oci nocturn segueix protestant contra les restriccions dictades per la Generalitat que limiten l’obertura de discoteques i locals d'oci. Aquest cop, l'organització Som Oci Nocturn ha convocat una vaga de fam i una acampada indefinida a la Plaça Sant Jaume de Barcelona que començaran aquest dimecres 1 de setembre.

"Exigim treballar en condicions segures. Prou ja de la deixadesa de les funcions del govern, i prou ja d'aquest greuge comparatiu", ha reclamat la plataforma en un comunicat, fent referència a la desigualtat de condicions entre els diferents sectors culturals. 

Els empresaris i empresàries del sector consideren que han rebut un tracte discriminatori durant els "disset mesos de restriccions desmesurades i injustificades", així com una "manca de solucions i una nefasta gestió política i sanitària" per part de la Generalitat. És per això que Som Oci Nocturn ha anunciat que la vaga de fam i l'acampada seran indeterminades, des de les 17 h d'aquest dimecres 1 de setembre, després de la roda de premsa i la declaració del manifest, i "fins que no s'asseguin amb nosaltres a parlar", segons ha explicat Laura García Thomas, membre de Som Oci Nocturn i propietària d'una discoteca, a Els Matins de TV3.

Sector insostenible

En total seran sis les persones que duran a terme la vaga de fam i a les que se sumarà una acampada generalitzada d'empresaris i empresàries de totes les zones de Catalunya, especialment de la província de Barcelona. 

"Aquest mes es compliran divuit mesos de restriccions i tancament de l'oci nocturn. No podem aguantar més, i no és una qüestió econòmica, és una qüestió de dignitat, de dret a treballar. Arribem a aquestes mesures dràstiques pel neguit constant del fet que no ens deixin tornar a la nostra vida", ha explicat l'empresària, que ha lamentat que "l'administració i Salut no ens donen data per seure i parlar. No hi ha manera, i per això estem aquí, perquè volem que se'ns escolti".

El sector ha arribat a un punt on el 40% dels locals nocturns han estat abocats al tancament per les restriccions, i la situació és desesperant: "no deixem de pagar res, no deixem de pagar els lloguers, els impostos, i arriba un moment en què és insostenible".

Acampada a la Plaça Sant Jaume de Barcelona del sector de l'oci nocturn el passat octubre contra les restriccions - ACN

Locals segurs

De la mateixa manera, García Thomas ha explicat que a les discoteques i locals nocturns hi tenen "gent de seguretat que pot garantir que es compleixin les normes. Sempre hi haurà locals que no compleixin, com passa amb tot tipus de llicències i activitats econòmiques, i no només en l'oci nocturn". 

Aquesta protesta de Som Oci Nocturn coincideix amb la decisió que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya haurà de fer pública d’aquí a poques hores, on es decidirà si s'accepta el recurs del sector de l'oci nocturn per a perllongar la limitació horària dels locals d'oci implantada per la Generalitat que, en canvi, considera que tindria conseqüències nefastes per la ciutadania.

"Som l'únic sector que segueix tancat, i volem una garantia de poder obrir i continuar oberts amb un pla sectorial", ha reclamat. "Quines dades sanitàries hi ha que reflecteixin que el virus contagia més a les 3 del matí que a les 2 del migdia? Jo, sincerament, no ho entenc".

Vaga de fam a Salou

La d'avui no serà la primera vaga de fam duta a terme pel sector nocturn. L'abril passat, el president de l'Associació de Restauració i Oci Nocturn de Salou, Eduardo Abenojar, va iniciar un dejuni per exigir un calendari clar de reobertura dels locals del sector. 

Així i tot, cinc dies després de l'inici de la vaga de fam es va veure obligat a abandonar-la per problemes de salut.

 

Foto de portada: gent fent cua a la discoteca Pachá de Barcelona - Europa Press