Amb una certa mirada d'incredulitat, la premsa d'arreu del món s'ha fet ressò de l'empresonament del raper Pablo Hasél aquest dimarts. Condemnat per un delicte d'enaltiment del terrorisme i per injúries a la monarquia per les seves cançons contra els Borbons i la policia, l'artista ha estat detingut després d'haver-se tancat a la Universitat de Lleida. Com no podia ser d'una altra manera, la imatge d'un raper empresonat per les seves lletres en un estat europeu en ple segle XXI ha captat l'atenció dels principals mitjans. Alguns apunten cap a l'executiu socialista espanyol i d'altres recorden que no és l'únic artista represaliat.
La BBC, que ha seguit de prop el cas, ha destacat el gran suport que ha rebut el cantant entre el món cultural i ha explicat altres casos com el del raper exiliat Valtonyc o el de la tuitaire Cassandra Vera, que posen en evidència que el de Hasél no es tracta d'un cas aïllat a Espanya. "Hi ha diversos intèrprets condemnats perquè la llei és tan àmplia i seca que qualsevol cosa es pot interpretar com una glorificació d'un acte terrorista, fins i tot si es va produir fa molt de temps", expliquen.
En aquesta mateixa línia es pronuncia el Le Monde, que admet "fascinació" per la detenció del raper. El diari francès assegura que aquesta condemna "fa vergonya" a un govern d'esquerres com l'espanyol, tot i la promesa del PSOE de revisar la llei. També a França, Le Parisien, considera que la detenció s'ha convertit en una "veritable espina" per l'executiu de Sánchez.
El The Guardian també dedica una notícia a l'artista i, tal com també fa el diari italià Rai, ofereix una galeria fotogràfica amb imatges de la detenció que parlen per si soles. El rotatiu també destaca el crit de Hasél en el moment de la detenció: "Mort a l'estat feixista".
A Alemanya, el Deutschlandfunk i el Welt també informen de la notícia. Destaquen que el judici ja va ser "controvertit" entre la societat espanyola, especialment a Catalunya, i expliquen les manifestacions que hi ha previstes aquesta tarda contra el seu empresonament.
Més enllà d'Europa
Per la seva banda, el Aljazeera, un mitjà dels Emirats Àrabs, explica que el cas "ha provocat l'alarma pública sobre el processament de delictes d'expressió a Espanya". També recorda que el de Hasél no és l'únic cas que s'ha produït recentment.
El que també ha arribat arreu del món és la nova cançó que Hasél va publicar just abans de ser detingut, que publiquen mitjans com el Globalist . El tema comença amb una intervenció del rei espanyol on afirma que "sense llibertat d'expressió i informació no hi ha democràcia". A la lletra, Hasél s'adreça al rei com a "tirà" i també assenyala al "mal anomenat govern progressista" per intentar aturar la mobilització.