Tret de sortida a les obres de rehabilitació i ampliació de la planta potabilitzadora del Ter a Cardedeu (Vallès Oriental), que permetràn incrementar la qualitat de l'aigua tractada, que es destina a l'àrea metropolitana de Barcelona. Uns treballs que tindran un cost de 120 milions d’euros i tindran una durada de quatre anys. En paral·lel, està previst que d'aquí a unes setmanes comencin els treballs d'ampliació de l'artèria Ter-Trinitat, que abasta l'àrea metropolitana de Barcelona.

ATL (l’Ens d’Abastament d'Aigua Ter-Llobregat) serà l'encarregat d'executar les obres d’ampliació de la potabilitzadora, que finança el Banc Europeu d'Inversions (BEI), i que consistirà principalment en l’adaptació de les instal·lacions als escenaris derivats de l'impacte del canvi climàtic. De la mateixa manera, permetrà millorar la qualitat de l'aigua produïda, mantenir la seva capacitat de tractament i anticipar-se a futurs canvis normatius. 

Ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera

La consellera de Territori, Sílvia  Paneque, ha explicat que "amb aquestes obres donem resposta és a la rehabilitació i la modernització d'aquesta infraestructura per la seva antiguitat, perquè al llarg d'aquests anys han sorgit noves tecnologies pel tractament de l'aigua, perquè hem de preveure també noves normatives sobre la qualitat d'aigua potable". Igualment, s’ha tingut en compte que caldrà atendre noves aportacions d’aigua com ara les resultants de l'ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera. "Amb aquestes millores oferirem una aigua tractada de gran qualitat", ha valorat la consellera. 

Planta potabilitzadora Ter Cardedeu primera pedra ampliació Sívia Paneque
La consellera Sílvia Paneque col·loca primera pedra de les obres d'ampliació de la potabilitzadora del Ter, a Cardedeu / Foto: ACN

Paneque ha destacat que els escenaris cada cop més freqüents d'inestabilitat de pluja fan necessari evolucionar amb el tractament de la planta de Cardedeu per adaptar-la als tractaments clàssics de les aigües superficials dels climes mediterranis, en què alhora s'ha de treballar pensant en manca de precipitacions i en possibles inundacions. És per aquest motiu que s'ampliarà la línia de tractament de la planta, incorporant una etapa més de filtració i d'ozonització intermèdia, en què es construiran 36 nous filtres de carbó actiu. Això permetrà que tingui més flexibilitat per treballar amb cabals més baixos, derivats, per exemple, de situacions de sequera, i també per donar compliment als acords de la Taula del Ter, que comporten una reducció del cabal tractat amb l'objectiu de mitigar l'impacte del canvi climàtic sobre aquest riu. 

Millora de la canonada Ter-Trinitat

La millora de la planta potabilitzadora del Ter forma part de la planificació contemplada en l'Estratègia de la gestió de l'aigua del Govern, aprovada a l'agost amb l'objectiu de convertir Catalunya en un país punter en l'àmbit europeu en la gestió de l'aigua. Un altre dels projectes previstos és la millora de la canonada Ter-Trinitat per acabar amb les pèrdues d'aigua que pateix, sobretot a l'altura de Badalona i Santa Coloma de Gramenet. Les obres començaran també aquest mes de gener, i està previst que s'acabin en uns dos anys. El seu traçat transcorrerà en paral·lel al riu Besòs, al seu marge esquerre, entre els municipis vallesans de Sant Fost de Campsentelles, la Llagosta i Montcada i Reixac. La posada en servei, a finals del 2026, permetrà recuperar el cabal corresponent a la fuita, estimat en 0,2 hm³ anuals, i l'obra compta amb el finançament del BEI, amb un pressupost previst de 34 milions d'euros.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!