Ja està en marxa arreu del país el pla especial dels Mossos d'Esquadra per posar fre a la proliferació d'armes blanques amb controls simultanis i coordinats a tot Catalunya. El comissari en cap, Miquel Esquius, i la consellera d'Interior, Núria Parlon, es van comprometre la setmana passada en una roda de premsa a acabar amb la sensació d'impunitat que s'ha instal·lat a Catalunya amb aquest tipus d'armes, dels quals han augmentat els incidents —un 25% són per robatoris violents— i els ferits. El cap del cos i la titular d'Interior, acompanyats del director general de la Policia, Josep Lluís Trapero, van anunciar un pla de xoc que ha de pivotar sobre tres pilars: la formació, la detecció i neutralització, i també l'increment de la capacitat de sanció.

Controls per tot Catalunya

Aquest dijous s'ha activat el pla específic, just després de les festes de la Mercè, Santa Tecla i Misericòrdia, amb controls coordinats a totes les regions policials d'arreu del país —excepte a l'Alt Pirineu, on no hi ha incidència d'aquest tipus d'armes. La policia catalana, de manera coordinada amb les policies locals i també amb la Policia Nacional —titular de les competències en estrangeria— ha desplegat controls organitzats per les prefectures de cada regió policial en diversos punts del país per intensificar la detecció d'armes en zones calentes, uns punts que, tot i que no se n'ha pogut conèixer exactament el nombre, s'han recopilat a partir de la intel·ligència aconseguida fins ara dels incidents en què s'han detectat armes blanques els darrers mesos.

Places o parcs amb concentració de persones joves, zones d'oci, entrades i sortides de barris més conflictius i altres zones seran l'objectiu d'aquests controls que han arrencat aquest dijous i que s'intensificaran durant tot el cap de setmana, amb una coordinació en l'àmbit nacional i amb implementació a tot el país. L'objectiu és una pressió augmentada d'uns controls que ja es fan habitualment, però que comptaran també amb la col·laboració d'altres cossos policials i l'activació d'unitats especialitzades del cos dels Mossos, com la unitat canina, els drons i equips d'ordre públic com la Brigada Mòbil i l'ARRO. A més dels filtres en aquests punts calents, també estan previstos reforços dirigits a aquest control d'armes blanques en celebracions on es puguin concentrar grans grups de persones, com festes majors o festes populars nocturnes, durant aquest darrer cap de setmana de setembre.

Més contundència amb les sancions

Aquest nou nivell del Pla Daga, amb l'objectiu de fer saber a tothom que a Catalunya, a diferència d'altres llocs, no es pot anar amb una navalla, un matxet o un ganivet de cuina a la butxaca, també implica una ampliació de la redacció de les actes que es fan quan s'intervenen armes blanques en llocs públics —siguin armes considerades prohibides o no, en concerts, festes majors o parcs públics no es pot portar una navalla— per aconseguir aplicar la llei 4/2015, que regula aquest tipus d'armes, amb més duresa i poder imposar sancions més severes contra aquelles persones, segons la perillositat de les armes, la zona on s'ha detectat i la reincidència.

L'objectiu de coordinar els Mossos d'Esquadra amb la Direcció General de l'Administració de Seguretat (DGAS), l'organisme del departament d'Interior que tramita les sancions, ha de permetre castigar amb més severitat les persones que portin armes blanques a sobre i, alhora, ser més àgils, per evitar la sensació d'impunitat. Des del departament que lidera Parlon, s'ha anunciat que s'augmentarà el nombre de persones que s'encarreguen de la gestió dels expedients sancionadors per millorar-ne l'execució.

DIVENDRES BOGATELL02
Imatge de controls de pas per trobar armes blanques, a Barcelona / Xavi Hurtado

Sigui com sigui, el pla ja està en marxa i caldrà veure si dona els fruits que se n'esperen i si aquest primer cap de setmana, amb una activació extra de recursos i amb saturació de controls policials per tot el país, és el primer pas per guanyar la guerra a les armes blanques abans que sigui massa tard. Les dades de 2024, de gener a finals d'agost, confirmen que hi ha un increment d'incidents amb armes blanques i tot fa pensar que l'any es tancarà superant de llarg els incidents registrats durant tot l'any 2023. L'increment de la pressió policial, amb més controls en el marc del Pla Daga, en marxa des de fa més d'un any, ha comportat també un creixement exponencial de les armes blanques retirades del carrer. Segons les dades provisionals de 2024, entre gener i agost, se n'han confiscat 6.252, una xifra que creix cada dia. Durant tota la celebració de les festes de la Mare de Déu de la Mercè, a Barcelona, es van intervenir 70 armes blanques a la via pública i es va detenir també una setantena de persones.

Més coneixement del fenomen

Aquesta primera fase del dispositiu també permetrà millorar el coneixement sobre el fenomen de les armes blanques, analitzant les dades obtingudes dels controls de pas i escorcolls, per poder millorar la tècnica, ser més efectius en el combat contra les navalles i tenir un perfil clar de les persones que han generat aquest increment d'incidents i si la proliferació de bandes llatines o de grups organitzats dedicats a robatoris poden tenir-hi a veure o no. El cap del cos, Miquel Esquius, en la presentació en roda de premsa d'aquest pla de xoc, va demanar temps per poder analitzar les dades per poder perfilar les persones que porten armes blanques però no va negar l'existència d'aquestes bandes a Catalunya.