La firma Henley & Partners, líder mundial en residència i ciutadania per inversió, en col·laboració amb la firma global d’intel·ligència de dades, New World Weath, han publicat la quarta edició de l’informe de ciutats més riques del món 2025, segons la concentració de supermilionaris que hi viuen en elles. Nova York lidera la llista, amb 384.500 residents d’alt patrimoni net (més d’un milió de dòlars), incloent-hi 818 centis (més de 100 milions de dòlars) i 66 multimilionaris, amb més de mil milions de dòlars. En segona posició hi trobem a l’anomenada Àrea de la Bahia, que inclou la ciutat de San Francisco i Silicon Valley, amb 342.400 residents milionaris, però que, en canvi, concentra més persones amb més de mil milions (82) que Nova York, i continua prosperant com l'epicentre de la creació de riquesa tecnològica, gaudint d'un creixement milionari excepcional del 98% durant la darrera dècada. En tercera posició apareix Tòquio, amb 292.300 milionaris), impulsat per una forta recuperació del Nikkei 225 en els darrers dos anys, seguit de Singapur (242.400). L'única ciutat espanyola que apareix en la llista del Top 50 amb més milionaris és Madrid, que ocupa el lloc 33, amb un total de 34.900 persones amb més d’un milió de dòlars, incloses 72 amb més de cent milions i 8 que tenen més de mil milions).
Creixement de les xineses i Dubai
De fet, els Estats Units segueixen dominant la llista, amb 11 ciutats entre les 50 amb més milionaris (Los Angeles 5ª, Chicago 10ª, Houston 17ª, Dallas 21ª, Seattle 25ª, Boston 31ª, Miami 32ª, Austin 36ª, Washington 41ª ). El segon país amb més ciutats de milionaris és la Xina, amb cinc (Pequín, 12ª, Shanghai, 14ª, Shenzen 28ª, Hangzhou 35ª i Guangzhou 45ª), i amb Hong Kong (Regió Administrativa Especial de la República Popular de la Xina), ocupant la 8ª posició en la llista de ciutats amb més milionaris, amb 154.900 persones. L’informe destaca que les ciutats xineses de Shenzhen (amb un creixement de milionaris del 142%, Hangzhou (creixement del 108%) i també la ciutat de Duba (amb un creixement del 102%) de residents milionaris, van créixer més ràpidament que l’Àrea de la Bahía entre el 2024 i el 2024. La ciutat dels Emirats Àrabs Units (que ara té 81.200 milionaris residents, inclosos 237 centis i 20 multimilionaris) va obtenir l'any passat el títol de “El salt més gran” entre les 50 ciutats més importants del món, passant del lloc 21 al 18. Dubai és considerada actualment un dels centres de riquesa amb un creixement més ràpid del món, i segons un informe, està pel camí de duplicar amb escreix la seva població de persones amb més de cent milions de dòlars pel 2035
Els rics fugen de Londres i Moscou
En l’extrem contrari, trobem a Londres i a Moscou com les dues úniques ciutats en el Top 50 que han registrat un creixement negatiu en la darrera dècada, amb les seves poblacions milionàries disminuint un -12% i en un -25%, respectivament. Londres s’ha vist superada en el rànquing per Los Angeles, i ara la capital del Regne Unit ocupa la sisena posició, fora del Top 5, amb 215.700 milionaris (inclosos 352 amb més de 100 milions i 33 amb més de mil). Els rics estan fugint de Londres per diverses raons, segons expliquen els mitjans especialitzats. El primer detonant són les reformes fiscals i l’eliminació del règim ‘non-dom’ (estatus fiscal de ‘no domiciliat” que permetia a residents estrangers evitar impostos sobre ingressos obtinguts fora del Regne Unit. Aquest règim beneficiava aproximadament 68.800 persones el 2022, però la seva eliminació —que donen suport conservadors i laboristes— ha generat incertesa. A més, es proposa aplicar un impost d'herència del 40% sobre actius a l'estranger, cosa que ha accelerat la sortida de moltes fortunes. El segon motiu és la inestabilitat política i econòmica, amb el Brexit i les promeses incomplertes de convertir el Regne Unit en un “Singapur europeu” que han danyat la confiança de les grans fortunes. També l’augment de delictes en àrees residencials exclusives de Londres ha estat un factor addicional. Alguns milionaris mencionen que a violència en zones abans segures també afecta la seva decisió de seguir vivint a Londres.
Moscou, per la seva part, ocupa la posició 40 del Top 50, amb 30.000 milionaris, incloent-hi 178 centimillonaris i 23 multimilionaris). Les raons de la pèrdua de milionaris a Moscou es troben en bona part en les sancions occidentals imposades després de la invasió d’Ucraïna, que han colpejat durament als oligarques russos. Aquestes mesures van incloure la congelació d'actius a l'estranger, les restriccions comercials i la prohibició d'operar en mercats clau. Moscou ha perdut el 25% dels seus milionaris des del 2014, superat només per Londres en números absoluts. La combinació de sancions, controls de capital i la percepció de risc va accelerar la migració de fortunes a destinacions amb més seguretat jurídica.
Les ciutats més cares del món
L’informe de Henley & Partners també analitza les ciutats més cares del món, classificades en riquesa per càpita i preu per metre quadrat. Mònaco encapçala la llista i s’erigeix en el principal refugi del món pels superrics, on la riquesa mitjana de les persones supera els 20 milions de dòlars. Més del 40% dels residents del principat mediterrani són milionaris, la proporció més alta de qualsevol ciutat del món. A més, Mònaco encapçala la llista de les "ciutats més cares del món", de manera que el preu dels apartaments de 100 a 200 metres quadrats a la ciutat sol superar els 38.800 dòlars per metre quadrat.
Nova York, Hong Kong i Londres també encapçalen la llista, amb preus que oscil·len entre els 23.000 i els 27.500 dòlars per metre quadrat. Nova York ocupa el segon lloc, amb un preu mitjà de béns arrels de primera classe de 27.500 dòlars per m², seguida de Hong Kong 26.300 per m²) i Londres (24.000 per m²). Saint-Jean-Cap-Ferrat, a França (21.200 per m²), es manté en el cinquè lloc, mentre que París (20.400 per m²) desbanca a Sydney (19.500 per m²) i ocupa el sisè lloc.
De fet, França compta amb la quantitat més gran de ciutats o municipis (sis, entre ells París, Saint-Jean-Cap-Ferrat, Niça, Cannes, Antibes i Èze) a la llista de les més cares del món d'aquest any, seguida pels EUA (quatre, entre ells Nova York, Los Angeles, Palm Beach i Miami Beach), mentre que Suïssa (Ginebra i Lugano) i Itàlia (Portofino i Porto Cervo) en tenen dos cadascun en l'última classificació.