La COP27 celebrada a Egipte comença la seva recta final. Com altres de les seves predecessores, gran part de la Cimera pel Clima està transcorrent sense acords en les matèries més urgents. En aquest cas, l'energia. Les delegacions dels diversos països del món es conjuren amb pressa per tal d'arribar a un acord, el qual encara sembla llunyà sobre el futur energètic del món.
❓ COP27 a Egipte: Què es pot esperar de la Cimera del Clima 2022?
🟢 Els 4 aspectes del canvi climàtic que ja t’afecten i la Cimera COP27 hauria de revertir
💰 Quin és el preu de la transició energètica? Una de les claus de la COP27
El passat dilluns, el president de la COP27, l'egipci Sumeh Soukri va instar totes les parts negociadores (més de 190 entre països, organitzacions internacionals i grups regionals) a assumir "un canvi de marxes" i complementar les discussions tècniques amb "uns compromisos més polítics d'alt nivell". Després d'aquest toc d'atenció, s'espera que en aquesta nova jornada les negociacions s'accelerin.
L'energia, un assumpte prominent durant tota la reunió, tindrà en aquest dimarts un dia de referència on s'abordaran aspectes centrals de la crisi climàtica: energies renovables, la transició energètica, l'hidrogen verd com a font d'energia del futur o l'eficiència seran temes de debat, segons avança Efe.
El gran dilema de l'energia
El protagonisme que ha adquirit la gestió i planificació dels recursos energètics del futur pot conduir a la pregunta: per què aquesta importància? Les fonts d'energia, tant les contaminants com les verdes, sempre han estat una peça clau de tot debat sobre el canvi climàtic. Ara bé, en el nou context de crisi energètica, en especial a Europa, agafa una nova rellevància. Per il·lustrar la importància d'aquest sector en aquesta COP, Efe informa que la representació del sector energètic ha destacat en aquesta Cimera per sobre d'altres convocatòries anteriors en nombre d'enviats, representats o observadors.
El fons de tot el debat es basa a abordar el triple dilema de l'energia en el context actual: l'imperatiu de la descarbonització, la transició energètica justa i equitativa i la necessitat d'accelerar els avenços tecnològics que garanteixin la seguretat energètica global. S'espera que en aquests dies es pugui avançar en aquesta matèria, malgrat que algunes fonts que participen en la Cimera es mostren pessimistes. Sense anar més lluny, alguns dels participants en la jornada de dilluns van acabar el dia , poques perspectives de millora a l'horitzó i el reconeixement per totes les parts dels escassos avenços, la "decepció" generalitzada i la consciència que tot "està molt lluny del desitjat".