La central nuclear d’Ascó va notificar aquest dissabte a la tarda al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) l’aturada automàtica de la unitat 1 per l'actuació del sistema de protecció del reactor, a causa d'un senyal de baix nivell d'aigua al generador de vapor C, segons va informar l’Associació Nuclear Ascó-Vandellós (ANAV) en un breu comunicat, en el que afirma que “tots els sistemes de seguretat han actuat d'acord amb disseny i la planta es troba estable" i que “la incidència no ha afectat la seguretat de la central ni les persones ni el medi ambient”. Segons informa Europa Press, el baix nivell al generador de vapor s'ha degut al "tancament no previst de la vàlvula de control d'aigua d'alimentació" (mentre que les vàlvules de control dels altres dos generadors van funcionar correctament) i ara s'estudia per què va fallar la vàlvula. L’ANAV ha precisat que la incidència es classifica amb nivell 0 en l’escala internacional de Successos Nuclears i Radiològics (INES). La central nuclear d'Ascó va obtenir el passat 27 de febrer la renovació de la concessió a ANAV de l'aprofitament de l'aigua de l'Ebre pel seu ús industrial, per un període de 25 anys més. L'aprofitament concedit consisteix en la derivació d'un cabal màxim de 77.320 litres per segon del riu Ebre, dels quals s'estima un ús no retornable al riu del 2%, ja sigui per evaporació al procés de refrigeració de la planta o per a altres usos lligats amb la seva explotació, mentre que el 98% restant serà retornat al riu Ebre, una vegada realitzada la seva funció de refrigeració, amb les condicions establertes a l'autorització d'abocament.
La meitat de les incidències de les centrals espanyoles
L’aturada no va resultar perillosa, però sí que se suma a les incidències recurrents que pateixen les centrals d’Ascó I i Ascó II, que són les que més successos van comunicar al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) durant el 2023, amb un total de 19 notificacions (12 a Ascó I i set a Ascó II), el que suposa gairebé la meitat de les 40 notificacions d’incidències que les nuclears espanyoles van notificar l’any passat. Després de les dues centrals d’Ascó, van seguir les vuit incidències a Cofrents (València); cinc a Vandellòs II (Tarragona), quatre a Almaraz I i II (Càceres); mentre que Trillo (Guadalajara) va informar de tres incidents i José Cabrera -en situació de desmantellament-, en va registrar un.
De fet, les entitats ecologistes han denunciat en diverses ocasions que les nuclears d’Ascó són les que acumulen més incidències en els darrers anys. El passat 1 de març, el Moviment Ibèric Antinuclear i Ecologistes en Acció van lamentar el “mal funcionament” de les nuclears espanyoles, que en els últims cinc anys han notificat 164 successos, des de l’acord de tancament, el que suposa una mitjana d’un incident cada onze dies. Segons informava Tarragonadigital, Ascó II i Ascó I, amb 33 i 30 incidències, respectivament, van ser les plantes amb major afectació. I en un comunicat, asseguraven que en aquests cinc anys, 37 successos van tenir com a resultat impedir la producció elèctrica del reactor durant períodes d'hores a dies. Ascó I és amb "gran diferència la que ha hagut de parar més vegades de manera inesperada". També és la central, juntament amb Vandellòs II, amb "més problemes" del sistema de refrigeració de components nuclears, la refrigeració dels sistemes de seguretat del nucli. "Sens dubte, aquest tipus de problemes són els que semblen més preocupants", van afirmar les dues entitats ecologistes.
Cinc nuclears en explotació
A Espanya hi ha cinc centrals nuclears en explotació, d'aquestes, Almaraz i Ascó, tenen dues unitats bessones, per la qual cosa el nombre de reactors és de set, i una central en condició de cessament d'explotació, Santa Maria de Garoña. Les dues centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs van entrar en funcionament en 1984, 1986 i 1988, respectivament, i la previsió del CSN és que tanquin en 2020 i 2032, superant la previsió de 40 anys de funcionament amb què van ser dissenyats els reactors. El col·lectiu ecologista va tornar a reclamar que les nuclears es tanquin com més aviat millor.
El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) és el màxim organisme regulador espanyol en matèria de seguretat i protecció radiològica. És un ens de dret públic, independent de l'Administració General de l'Estat, amb personalitat jurídica i patrimoni propi, que es regeix pel seu Estatut i ret comptes al Congrés dels Diputats i al Senat. La missió del CSN és protegir els treballadors, la població i el medi ambient dels efectes nocius de les radiacions ionitzants, aconseguint que les instal·lacions nuclears i radioactives siguin operades pels titulars de forma segura, i establint les mesures de prevenció i correcció davant a emergències radiològiques, sigui quin sigui el seu origen.