Gairebé quatre de cada deu catalans (37,6%) se sent discriminat per les seves opinions polítiques. Ho diu un estudi l’enquesta “Percepció de la població sobre la convivència i la seguretat a Catalunya”, que ha elaborat l’Institut Català Internacional per la Pau, un organisme depenent de la Generalitat. El 27,7% se sent força discriminat al seu municipi per aquesta qüestió i el 9,9% se’n sent molt. Malgrat això, el treball, realitzat a partir de 1.003 entrevistes entre els mesos de març i abril, conclou que els catalans puntuen el nivell de convivència a Catalunya amb un 7,2. En paraules del president de l’ICIP, Xavier Masllorens “no es detecta un problema de convivència gran ni de seguretat, on la xifra arriba al 7,2”.
Sobre les principals amenaces per a la seguretat de Catalunya, l'estudi constata que la delinqüènca i el narcotràfic amb el 73,9%, i el terrorisme amb el 73,2% són el que més preocupa. En cinquè lloc hi ha el procés sobiranista que és considerat una amença per la seguretat del país en un 42,8% dels ciutadans. Tot i ser la qüestió menys amenaçant és la que genera una major divisió d'opinions, el 55% creu que és gens o poc amenaçant.
El director de l'ICIP, Xavier Masllorens durant la presentació de l'enquesta/ G.R
Més de la meitat, a les manifestacions
L’estudi constat que més de la meitat dels catalans (53,1%) han participat en alguna manifestació entre l’octubre de l’any passat i el març d’aquest any, encara que el treball no especifica si es tracta d’una protesta relacionada amb el procés sobiranista, amb l’acollida de refugiats o amb els desnonaments.
En aquest sentit, el 90% de la població considera que en democràcia tothom té dret a realitzar manifestacions o concentracions malgrat això comporti inconvenients en el seu dia a dia.
Estelades al carrer
D’altra banda, el treball també ha preguntat sobre si la presència de símbols al carrer, com per exemple banderes, empitjora de la convivència. 2 de cada 10 catalans estan d’acord amb aquesta afirmació però, segons Masllorens, “els qui ho consideren un problema, són aquells que o bé se senten espanyols (48,3%) o bé se senten tant catalans com espanyols (49,2%)”. La percepció és molt menor entre els que se senten catalans, un 14,9%.
La mediació, millor que l'exèrcit
De l'enquesta es desprèn que la població creu que és millor resoldre els problemes associats a la convivència i les amenaces mitjançat el diàleg i la negociació que no pas utilitzant l'ús de la força. La frase "prefereixo resoldre els conflictes amb mediació que mitjançant l'exèrcit" té el consens del 84,4% dels enquestats.
El 71,3% està molt d'acord o parcialment d'acord que la presència de les forces de seguretat armades al carrer empitjoren la convivència i, segons la pertinença, només 2 de cada 10 dels enquestats que se senten espanyols està molt d'acord en què empitjora la convivència, mentre que en els que diuen sentir-se catalans, aquesta sensació arriba fins a gairebé 5 de cada 10 (47,5%).